Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un sismògraf detectant un terratrèmol

El sud d'Espanya torna a tremolar: Nit de pànic a causa de nous terratrèmols fins a magnitud 4,3

En l'última setmana ja acumulen gairebé 200 rèpliques a la zona

Imatge d'un sismògraf detectant un terratrèmol
La zona de Granada ja acumula gairebé 200 petits terratrèmols en menys d'una setmana | Arxiu

Nous terratrèmols, de magnitud  oscil·lant entre 2,7 i 4,3 graus en l'escala de Richter, s'han deixat sentir al llarg d'aquesta nit  d'aquest passat dimarts a la província de Granada, amb epicentre a les localitats de Santa Fe, Atarfe i Cúllar Vega. Aquests tremolors, que se sumen als ja ocorreguts durant el cap de setmana, han provocat que molts veïns hagin sortit al carrer per por  a esfondraments. Si bé és cert que l'alcalde ha comunicat que no li constaven danys  personals, si s'han produït alguns danys materials. És per això que, els serveis d'emergència segueixen insistint a les xarxes socials sobre les precaucions que cal prendre davant els terratrèmols.

Segons les dades de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), el terratrèmol  més important s'ha donat a les 22.36 hores amb epicentre a Santa Fe i ha comptat amb una magnitud  de 4,3 graus. S'han registrat així mateix moviments sísmics  a cinc quilòmetres de profunditat en altres tres casos de Santa Fe, un 4,2 a les 22,54 hores, un altre de 3,5 a les 23,00 i un altre de 3,3 a les 22,57 hores i un altre a un quilòmetre a Atarfe, de 2,7 graus, a les 22.40 hores. Un altre moviment de 4,2 s'ha pogut sentir, amb epicentre a Cúllar Vega, a les 22,44 hores. A més de Granada,  també han pogut sentir el sisme  en punts de les províncies de Còrdova, Màlaga o Jaén. A continuació, us deixem amb les imatges  compartides a les xarxes socials de com es va viure el terratrèmol  a la ciutat de Granada:

Més de 170 rèpliques 

L'IGN ha detectat fins aquest dimarts 172 rèpliques  de terratrèmol  de magnitud  4,4 amb epicentre a Santa Fe (Granada) que es va produir dissabte passat, tres d'elles de magnitud  3,3 registrades entre dissabte i aquest dilluns passat. Fins als de la nit, el sisme  més gran d'aquest dimarts s'havia produït a les 12.16 hores, de magnitud  3,1 amb epicentre a Santa Fe (Granada), i s'ha deixat sentir en unes 40 localitats, incloent-hi Granada  capital , sense que constin danys  personals ni materials. Al llarg de la jornada s'han registrat al voltant d'una vintena de rèpliques  ja des de la matinada. Passades les 23.30 hores d'aquesta passada nit, Pedro Sánchez va deixar un missatge a Twitter de tranquil.litat cridant a la «serenitat». 

Situació molt preocupant

En l'informe actualitzat de l'IGN sobre aquesta sèrie sísmica, consultat per Europa Press, posa de manifest que des de principis de desembre de 2020 s'estan registrant una sèrie de terratrèmols  superficials a nord-oest de la ciutat de Granada, al voltant de localitats com Atarfe i Santa Fe. La sèrie es va reactivar a finals de gener de 2021 i el passat dissabte dia 23 es va registrar el de magnitud  4,4 amb epicentre a Santa Fe, que va ser «fortament sentit en nombroses localitats properes, així com a la ciutat de Granada, arribant fins i tot a sentir-se en algunes localitats de les províncies de Màlaga i Jaén». Desde l'1 de desembre de 2020 fins aquest dilluns s'han calculat un total de 281 terratrèmols  en aquest entorn, dels quals vuit són de magnitud  major o igual a 3.0 i 41 han estat sentits per la població.

És la zona d'Espanya amb més risc de patir un terratrèmol devastador

Els experts atribueixen la recent sismicitat  a la Vega de Granada  a l'aproximació contínua de 4 a 5 mil·límetres a l'any entre les plaques eurasiàtica i africana. Concretament, a l'alliberament brusc de l'energia acumulada en les falles a causa d'aquest moviment entre plaques. Els períodes de més activitat sísmica  com l'actual corresponen a eixams, amb nombrosos terratrèmols  de diferents magnituds  en localitzacions pròximes. Es desencadenen quan l'activitat d'una falla  produeix un efecte dòmino i dispara l'activitat d'altres falles pròximes, segons ha explicat aquest dimarts l'investigador de la Universitat de Granada, Jesús Galindo-Zaldívar.