Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident de la Generalitat i president en funcions, Pere Aragonès parlant amb la consellera de Presidència, Meritxell Budó

Més veus reclamen que el confinament passi a ser comarcal

Alcaldes de l'Alt Empordà defensen que el confinament municipal suposa un «greuge comparatiu»
El vicepresident de la Generalitat i president en funcions, Pere Aragonès parlant amb la consellera de Presidència, Meritxell Budó
Aragonès i Budó, vicepresident i portaveu del Govern respectivament | Cedida

A poc a poc, però de forma constant, més administracions demanen al Govern canviar algunes de les mesures restrictives per combatre el coronavirus. Els últims a fe-ho han estat els alcaldes de l'Alt Empordà, que reclamen la substitució del confinament municipal per un de comarcal. El Consell Comarcal de l'Alt Empordà va aprovar aquest dimarts una moció presentada per la CUP en la qual insten a la Generalitat a realitzar aquest canvi de mesura, sobretot en comarques amb molts micropobles -com és el seu cas-. Aquesta comarca gironina compta amb 29 micropobles de menys de 500 habitants i, segons el text aprovat, això representa «un greuge comparatiu» respecte a altres pobles i ciutats amb més serveis i establiments.

La proposta, doncs, insta l'Executiu «a aplicar mesures sanitàries tenint en compte les diferents realitats territorials vinculades a la densitat demogràfica, als lligams socioeconòmics i les diverses situacions sanitàries». En aquest sentit, des de la CUP recorden que els municipis petits de l'Alt Empordà «es caracteritzen per tenir una densitat de població molt baixa i una manca de serveis bàsics essencials. Funcionen amb unes dinàmiques i hàbits que per desenvolupar la seva vida quotidiana necessàriament ho han de fer connectats i relacionant-se amb els serveis i les persones de les capitals comarcals i dels pobles que els hi són propers».

Actualment Catalunya té 337 poblacions de menys de 500 habitants, una dada que tenint en compte la totalitat de municipis que hi ha al país (947), representa més del 35% del total. Mirant el número d'habitants, aquests pobles en sumen aproximadament uns 80.000, és a dir, l'1,2% de la població catalana.

El text aprovat pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà, a més, també demana que els municipis petits puguin seguir realitzant activitats extraescolars, sigui als mateixos centres educatius o bé en equipaments municipals. 

El confinament comarcal, «quan sigui possible»

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, es va referir ahir sobre la possibilitat de canviar el confinament municipal per un de comarcal. Budó va exposar que el canvi s'aplicarà quan «sigui possible» en funció del que diguin «les autoritats sanitàries». D'aquesta manera, responia als alcaldes del Pallars Sobirà, que aquest dimarts es van presentar al Palau de la Generalitat per demanar aquest canvi de confinament pel perjudici que asseguren que comporta per a l'economia comarcal. La portaveu del Govern va explicar que aquesta petició s'avaluarà, però s'aprovarà més aviat o més tard en funció de l'evolució de la pandèmia i serà el Procicat qui marqui si s'han de «flexibilitzar, mantenir o reforçar» les mesures de confinament.