Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Els guanyadors dels I premis BASF a la millor pràctica d'Economia Circular a Espanya

BASF reconeix les millors pràctiques d'Economia Circular a Espanya

Els guardonats viatjaran a la seu central de BASF a Ludwigshafen (Alemanya), per compartir les seves pràctiques i les del grup en matèria d'economia circular

Els guanyadors dels I premis BASF a la millor pràctica d'Economia Circular a Espanya
Els guanyadors dels I premis BASF a la millor pràctica d'Economia Circular a Espanya | CatalunyaDiari

Els projectes de Coca Cola Iberia, Cafès Novell, Consell Comarcal al Vallès Occidental, Recircular i la Universitat de les Palmas de Gran Canària han resultat els guanyadors dels I premis BASF a la millor pràctica d'Economia Circular a Espanya, lliurats avui a Madrid per Javier Cachón, director general de Biodiversitat i Qualitat Ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Aquests cinc projectes han estat els premiats d'entre més de cent candidatures presentades per a aquest guardó, impulsat per BASF juntament amb el Club d'Excel·lència en Sostenibilitat, i amb el suport del Govern d'Espanya i de la Comissió Europea, així com la presidència del Comitè d'Honor, ostentada per SS.MM els Reis d'Espanya.

A aquests premiats se suma ABN Pipe Systems, que ha estat reconeguda amb un accèssit en la categoria de Pimes.

Es tracta dels primers guardons que reconeixen els millors projectes i investigacions que, basats en l'economia circular, contribueixen o tenen el potencial de contribuir de manera substancial al desenvolupament de la competitivitat empresarial del nostre país; amb especial atenció sobre aquells que inclouen la perspectiva de la sostenibilitat ambiental i social.

Durant la cerimònia de lliurament, Carles Navarro, director general de BASF a Espanya, ha destacat: «A BASF estem fermament compromesos amb l'economia circular. I és per aquest motiu que avui lliurem aquests premis. Volem reconèixer a les organitzacions, siguin de l'àmbit que siguin, que ja empenyen el canvi. Que es projecten cap al futur i prenen decisions valentes en el present».

Per a Navarro, el paper de BASF i, en general, el de la química en el desenvolupament de l'economia circular és doble: «D'una banda, fem esforços per circularitzar els nostres propis processos industrials i, d'altra, com a empresa química, investiguem i desenvolupem solucions perquè altres trobin el seu camí cap al model circular».

Els sis projectes guardonats tindran l'oportunitat de participar en un workshop d'àmbit mundial a la seu central de BASF de Ludwigshafen (Alemanya), en què participaran experts de l'àmbit empresarial, institucional i científic. L'objectiu d'aquesta trobada és compartir els projectes vencedors dels premis a Espanya i conèixer les iniciatives que, des de BASF, s'estan impulsant d'àmbit mundial en l'àmbit de la sostenibilitat i l'economia circular.

Imatge dels premis entregats per BASF a l'espai 'Como Saber Como de Madrid'
L'acte es va fer a l'espai @Comosabercomo de Madrid | CatalunyaDiari

Projectes Vencedors

Un jurat de prestigiosos experts format pel mateix Javier Cachón, juntament amb Juan Alfaro, de Club d'Excel·lència en Sostenibilitat, Mª Àngels de la Heras, Secretària d'Estat d'Universitats, Investigació, Desenvolupament i Innovació del Ministeri de Ciència, Francisco Lozano Winterhalder, professor a ESADE Business School i Sènior Consultant en CEC International Boston i Xavier Ribera, Director de Comunicació, Relacions Institucionals i Sostenibilitat de BASF Espanyola, ha estat l'encarregat de valorar a les més de 100 candidatures que s'han presentat en aquesta primera edició.

En la categoria de Millor Iniciativa Pública, el president del Consell Comarcal Vallès Occidental, Ignasi Giménez Renom, ha recollit el premi pel projecte Vallès Circular: Una iniciativa territorial impulsada pel Consell, compartida amb els 23 ajuntaments de la comarca, agents socials, ambientals i econòmics. Impulsada el 2016, integra accions en diversos àmbits com ara innovació circular en processos productius, aprofitament alimentari, energies renovables, gestió i valorització de residus, consum responsable amb visió circular, construcció de ciutats circulars i col·laboració amb altres iniciatives locals.

Per la seva banda, Coca Cola, representada per Pelayo Bezanilla, director d'Afers Públics, Comunicació i Sostenibilitat Coca Cola Iberia i Ana Callol, directora de Relacions Institucionals, Sostenibilitat i Comunicació de Coca Cola European Partners,  ha rebut el premi en la categoria de Millor pràctica Circular per a Grans Empreses pel projecte 'Mars Circulars'. 

Aquesta iniciativa aposta per la recollida de residus mitjançant diferents intervencions en entorns aquàtics, així com en la classificació, reciclatge i anàlisi de les dades derivades d'aquestes intervencions perquè puguin servir a la comunitat científica en la recerca de noves solucions a la problemàtica de la brossa marina. El plàstic recollit en les intervencions ha estat reintegrat a la cadena de valor de Coca Cola, produint la primera ampolla del món del sector d'alimentació i begudes elaborada amb un 25% de plàstic reciclat provinent d'escombraries marina.

En la categoria de Pimes, ha estat premiat el projecte de Càpsules Compostables Residu 0, impulsat per Cafès Novell. El seu gerent, Josep Novell, ha recollit el guardó. Compatibles amb Nespresso ©, aquestes càpsules, les primeres de l'mercat biodegradables i compostables, poden ser dipositar, un cop usades, en la fracció orgànica. En condicions de compostatge industrial, es converteixen en compost en un període d'entre 12 i 20 setmanes.

En aquesta mateixa categoria, el jurat ha volgut reconèixer amb una  menció especial a ABN Pipe Systems pel desenvolupament de solucions en compostos termoplàstics produïdes amb material 100% reciclat post consum, principalment polipropilè, per a fabricar més de vint categories de producte adaptades principalment a el sector automoció, donant una segona vida útil a tots els excedents plàstics de la indústria transformadora. Rosa Ana Camp, directora de Qualitat, Laboratori i Medi Ambient d'ABN Pipe ha representat la companyia durant el lliurament de premis.

La plataforma digital Recircular, la missió és ajudar a donar una segona vida a residus i subproductes industrials, ha estat el projecte guanyador en la categoria de Startups.  La seva fundadora i consellera delegada, Patricia Astrain, ha recollit el premi. Recircular és un sistema en línia que informa les empreses sobre les oportunitats de reutilització dels seus recursos i els connecta amb altres organitzacions, ocupant-se de tot el procés: sol·licitud de mostres, possibilitat de tancar transaccions, mesurament d'impacte i generació d'informes amb dades com la reducció de la petjada de carboni o de la petjada hídrica, consum d'energia o millora de la salut humana.

Finalment, en la categoria de Millor Recerca Universitària en Economia Circular, el projecte Islandap de la Universitat de les Palmas de Gran Canària ha estat el guanyador. Islandap sorgeix amb l'objectiu de potenciar la investigació, el desenvolupament tecnològic i la innovació en producció sostenible aquapònica adequada a les especificitats de les regions de Canàries, Madeira i Cap Verd, i crear una xarxa de treball multidisciplinari interregional que promogui la producció primària sostenible, la revalorització dels bio-recursos, la biotecnologia, l'economia circular i l'educació en aquestes àrees.

La cerimònia d'entrega dels premis de millors pràctiques Circulars a Espanya, de BASF
La cerimònia d'entrega dels premis | CatalunyaDiari

BASF i l'economia circular

Durant la seva intervenció, Carles Navarro ha destacat dos exemples de el paper de BASF a l'economia circular. D'una banda, ha presentat el projecte Chemcycling, que es recolza en les noves tecnologies de reciclatge químic. «Aquesta tecnologia permet descompondre residus plàstics bruts o complexos, és a dir, aquells que ara acaben en abocadors o cremats en incineradores, en substàncies més simples, que serveixen com a noves matèries primeres en la producció de nous plàstics. Es tracta d'una solució elegant perquè dibuixa un cercle perfecte: de matèries primeres a plàstic, i de plàstic a matèries primeres, sense necessitat de consumir recursos nous». El para-xocs de el tot terreny d'altes prestacions Jaguar I-Pace s'està fabricant ja amb productes de reciclatge químic.

Com a exemple de com BASF ajuda a la circularitat dels seus clients, el màxim responsable de BASF a la península Ibèrica ha esmentat un projecte amb Adidas. La marca esportiva ha dissenyat la revolucionària sabatilla esportiva Futurecraft Loop, fabricada íntegrament en poliuretà termoplàstic elaborat pel grup. Aquest plàstic és altament versàtil: es fila, es teixeix, es modela, i es fon per configurar el cos de la sabatilla, els cordons, els elements decoratius i la sola, que, per cert, inclou la reconeguda tecnologia Boost. «Un cop esgotada la seva vida útil la solució és tant impactant com pràctica: el client torna la sabatilla i Adidas la tritura per obtenir gransa de poliuretà termoplàstic, amb la qual fabricarà noves unitats». Per als impacients: estarà disponible a partir de 2021.

L'economia circular és un dels grans reptes per BASF, que situa un dels seus focus prioritaris en innovació a fer front a l'escassetat de recursos que impel·leixen a la societat, marcada pel canvi climàtic i el creixement de la població, a apartar-se de l' sistema lineal de «prendre-fabricar-rebutjar».

«Des de BASF apostem per canvis disruptius en els models de negoci, producció i creació de valor afegit, capaços de beneficiar l'entorn empresarial i, alhora, a la societat sencera», ha postil·lat el director general de el grup a Espanya.

Sobre BASF

BASF crea química per a un futur sostenible. Combina l'èxit econòmic amb la responsabilitat social i la protecció de l'entorn. El Grup BASF compta amb aproximadament 122.000 col·laboradors que treballen per contribuir a l'èxit dels seus clients en gairebé tots els sectors i països de l'món. La cartera està organitzada en sis segments: Productes Químics, Materials, Solucions Industrials, Tecnologies de Superfície, Nutrició & Cura i Solucions Agrícoles. El 2018, BASF va generar unes vendes d'uns 63.000 milions d'euros. Les accions de BASF cotitzen a la borsa de Frankfurt (BAS) i com American Depositary Receipts (BASFY) als EUA.

Sobre el Club d'Excel·lència en Sostenibilitat

El Club d'Excel·lència en Sostenibilitat és una associació empresarial formada per un grup de vint grans companyies que aposten pel creixement sostenible des del punt de vista econòmic, social i mediambiental, constituint el fòrum de referència a Espanya en la divulgació i promoció de pràctiques responsables .

Aquestes empreses són: ABB a Espanya, Adecco Espanya, AENA, BASF Espanyola, BSH Electrodomèstics Espanya, CEMEX Espanya, Endesa, FCC, Grup Antolin, Mahou San Miguel, Iberdrola, Orange Espanya, Saint-Gobain Placo, Red Eléctrica de España, Renault Espanya, SEAT i Vodafone Espanya.