Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La batalla OVNI de 1604 a Catalunya

En ple segle XVII un prestigiós historiador relatava breument un fet inexplicable: als cels de Catalunya es produïa una guerra

Un dia de 1604 els barcelonins es van llevar presenciant un espectacle terrible al cel
Un dia de 1604 els catalans es van llevar presenciant un espectacle terrible al cel | Cedida

 

El 1953 les Forces Aèries dels Estats Units van establir un nou terme que es popularitzaria amb una força inesperada: UFO. Per a nosaltres aquest concepte és OVNI, o Objecte Volador No Identificat.

En principi feia referència a qualsevol element desconegut que entrés dins el seu camp aeri. Però no tardà a convertir-se en alguna cosa més, unes sigles amb molt de misteri.

Tot i que OVNI no ha perdut el seu significat original, s’ha fet conegut per a referir-se a naus de possible origen extraterrestre. Però, vol dir això que no hi ha rastre d’objectes aliens a la Terra abans de la dècada dels cinquanta? Per a res.

Molts investigadors insisteixen en l’aparició d’estranys objectes voladors en textos i rastres històrics de tots els temps. Sens dubte són sorprenents, però destaca entre ells un intrigant testimoni que ens toca de ben a prop.

Guerra als cels catalans

Jeroni Pujades  fou un important advocat i  historiador català, a cavall entre els segles XVI i XVII. Assessor legal d’importants figures i entitats, les seves obres històriques han suposat una excel·lent mostra de la vida de l’època.

 

La ‘Crònica universal del Principat de Catalunya’ és el seu recopilatori historiogràfic més important, però no és l’únic. Amb un to més proper i personal escrigué el ‘Dietari’. I és en aquest document on el 30 de setembre de 1604 hi trobem textos ben curiosos.

‘Es veieren a l’aire, però molt baixes, prop del terra, grans esquadres armades que batallaven amb gran fúria i soroll d’armes.’ Així descriu Jeroni uns fets succeïts al que actualment és la comarca de l’Urgell. Està parlant l’historiador d’una batalla entre OVNIs?

 

Unes estranyes llums van il·luminar els cels catalans acompanyades de sons atronadores
Unes estranyes llums van il·luminar els cels catalans acompanyades de sons eixordadors | Cedida

 

Però el suposat conflicte arribà fins a Barcelona, on van veure fets encara més estranys. Una bandada de terribles éssers sobrevolava la capital. En paraules de Pujades eren com corbs, ‘però tenien moltes potes i ales com una llagosta’. La qüestió és si els barcelonins de l’època van presenciar una plaga d’algun estrany i gros insecte, o estem parlant d’éssers més misteriosos.

Per descomptat hi va haver un gran acte final. Des de la seguretat de la terra ferma, els testimonis van poder veure ‘uns grans rajos de foc, com barres molt clares’. En aquella època no hi ha dubte que una visió així era única i esgarrifosa, però en ple segle XXI aquesta descripció ens evoca a quelcom semblant a làsers.

OVNIs ancestrals

Però aquest cas de Catalunya no és el primer, ni l’únic. Anys abans, el 1561, un fet va commoure la ciutat alemanya de Nuremberg. El 14 d’abril d’aquell any, el cel es va omplir d’objectes voladors.

 

Alguns eren esfèrics, altres cilíndrics i uns pocs tenien forma de plat. Tots ells sembla que estaven entregats en una terrible batalla on, fins i tot, els testimonis asseguren que alguns d’aquests objectes es van estavellar als afores de la ciutat. Molts habitants van presenciar els fets, que han arribat als nostres dies gràcies a una publicació local.

 

El Fenomen Celeste de Nuremberg és, per a molts, el clar exemple d'una batalla alienígena al nostre planeta
El Fenomen Celeste de Nuremberg és, per a molts, el clar exemple d'una batalla alienígena al nostre planeta | Cedida

 

Encara podem recular més en el temps. Guerres celestials al Mahabharata, els déus sumeris provinents d'altres mons o fins i tot els estranys objectes voladors que apareixen a la Bíblia. Els elements atípics al cel són molt més habituals durant la història del que podríem pensar.

Totes les explicacions, però, no inclouen deixar anar la imaginació més enllà de la Terra. Molts experts parlen de fenòmens meteorològics excepcionals, com terribles tempestes elèctriques o els gens habituals llamps en bola. Tampoc descarten la caiguda d’algun tipus de meteor.

 

L'explicació racional argumenta que es tracta de fenomens meteorològics impossibles d'entendre a l'època
L'explicació racional diu que es tracta de fenòmens meteorològics impossibles d'entendre a l'època | Cedida

 

Per descomptat molts ufòlegs prefereixen la idea de batalles aèries entre éssers no terrestres amb tecnologia molt avançada. Uns pocs parlen fins i tot de viatgers del temps.

El que la majoria d’investigadors tenen clar és que serà quasi impossible saber la realitat sobre aquest relat. De fet, encara avui en dia el fenomen OVNI és un complet misteri. Molts, a pesar d’això, no perden l’esperança d’algun dia conèixer els detalls d’aquest gran enigma.