BBVA és conscient de la importància de protegir els seus clients. És per això que ha intensificat la seva tasca educativa ensenyant a identificar un correu electrònic fraudulent i evitar així caure a la trampa.
Les estafes per correu electrònic han esdevingut un risc cada vegada més comú. Amb tècniques sofisticades, els ciberdelinqüents busquen aprofitar-se de la confiança dels usuaris per obtenir informació confidencial.
Les claus per reconèixer un correu sospitós
BBVA ensenya a identificar un correu electrònic fraudulent, destacant-ne els elements més freqüents que es troben en aquests missatges. Un dels punts principals que subratlla BBVA és que els correus maliciosos solen portar assumptes alarmants, dissenyats per provocar una reacció immediata i fer que el destinatari actuï sense pensar-hi.
El banc també assenyala la importància de revisar detalladament la direcció del remitent. Les estafes solen provenir d'adreces que simulen ser oficials, però amb variacions lleugeres. En lloc d'una adreça legítima, és habitual veure correus des de dominis que inclouen caràcters estranys o noms de remitent mal formats.
BBVA recalca que si un correu sembla sospitós, és millor verificar directament amb l'entitat abans d'interactuar-hi.
Contingut i enllaços: altre senyal d'alerta
Un altre consell clau que BBVA ensenya per identificar un correu electrònic fraudulent és observar-ne el contingut. Aquests correus solen estar redactats amb un llenguatge genèric o amb errors ortogràfics i gramaticals. És important prestar atenció a aquests detalls, ja que les comunicacions oficials de BBVA tenen cura de la seva redacció i estan en un format formal i clar.
A més, BBVA aconsella no fer clic a enllaços de correus sospitosos sense abans revisar cap a on porten. Per verificar l'adreça, podeu passar el cursor sobre l'enllaç i observar l'URL que apareix a la cantonada inferior de la pantalla.
Els estafadors solen amagar enllaços que redirigeixen a llocs web falsos, dissenyats per recopilar informació privada com ara números de compte o contrasenyes. BBVA emfatitza que mai no sol·licitarà aquest tipus de dades personals a través d'un correu electrònic.
Compromís de BBVA amb la seguretat dels clients
BBVA també instrueix sobre la importància de mantenir els dispositius actualitzats i comptar amb programes de protecció que ajudin a detectar amenaces. Però el més important és que si un usuari sospita que ha rebut un correu fraudulent, ho ha de reportar a BBVA. Per facilitar el reporti, BBVA disposa d'un canal d'atenció específic a la pàgina web.
A més, BBVA recomana als usuaris a no descarregar fitxers adjunts de correus no sol·licitats, ja que aquests podrien contenir virus o programari maliciós que comprometi la seguretat del dispositiu. Si un correu genera dubtes, és millor no interactuar i comunicar-se directament amb l'entitat bancària.
BBVA es pren molt seriosament la seguretat digital dels clients. El banc no només difon consells per identificar correus electrònics fraudulents, sinó que també ofereix recursos al vostre lloc web i app per educar sobre pràctiques de ciberseguretat.