Dues dones retirant diners a la sucursal que el Banc Sabadell té a Girona

El BBVA i el Banc Sabadell negocien una fusió per convertir-se en la segona entitat de l'Estat

L'entitat resultant tindria més de 10.000 oficines arreu del món

BBVA ha confirmat que manté converses amb representants de Banc Sabadell de cara a una potencial operació de fusió entre les dues entitats, segons ha confirmat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El banc també ha informat que ja ha arrencat un procés de revisió ('due diligence') recíproc, com és habitual en aquest tipus d'operacions, i s'han designat assessors externs.

Minuts més tard, el Sabadell també ha reconegut les converses a través d'un altre fet rellevant publicat a la CNMV. En l'escrit, l'entitat presidida per Josep Oliu apunta que les negociacions compten amb l'autorització del consell d'administració del banc i, en línia amb el que assenyala el BBVA, «no s'ha pres cap decisió ni hi ha la certesa que s'adopti».

En qualsevol cas, BBVA ha assenyalat que «no hi ha cap certesa que s'arribi a adoptar ni, en aquest cas, sobre els termes i condicions» de l'operació. Segons avança 'El Confidencial', BBVA ha contractat JP Morgan per negociar la compra de Sabadell, l'interlocutor del qual és Goldman Sachs. El diari també cita que BBVA ha contractat com a assessor legal Garrigues, mentre que Sabadell ha comptat amb Uría Menéndez, i que també s'ha contractat les companyies que faran la 'due diligence' per a l'operació.

Segons el citat mitjà, BBVA treballa perquè l'operació quedi enllestida aquest mateix any. Amb la venda del seu negoci als Estats Units, l'entitat amb seu social a Bilbao podria presentar una oferta pel Sabadell sense necessitat de llençar una ampliació de capital.

Tot i que el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha repetit en reiterades ocasions que la voluntat de l'entitat és la de «caminar sola», el banc va contractar el passat setembre el banc d'inversions Goldman Sachs per estudiar opcions estratègiques. Per altra banda, durant l'última presentació de resultats Guardiola no va tancar la porta a una fusió, tot afirmant que l'entitat estaria «oberta a aquelles oportunitats que suposen la creació de valor per l'accionista».

 

BBVA ven la seva filial als Estats Units

BBVA ha anunciat aquest dilluns la venda de la seva filial als Estats Units a PNC per un preu d'aproximadament 11.600 milions de dòlars (9.700 milions d'euros) en efectiu, la qual cosa generarà una plusvàlua neta d'impostos d'uns 580 milions d'euros i el patrimoni tangible s'incrementarà en 1.400 milions d'euros. El president de l'entitat, Carlos Torres, i el seu conseller delegat, Onur Genç, han comunicat la intenció de dur a terme una recompra d'accions «rellevant» amb l'excés de capital derivat de la venda de la seva filial dels Estats Units, i no han descartat dedicar una part a encarar una possible operació de consolidació.

El mercat ha reaccionat comptant que seria Banc Sabadell qui participés en la hipotètica operació de consolidació de BBVA i les accions del banc que presideix Josep Oliu s'han disparat aquest dilluns un 24,59% en borsa, fins als 0,419 euros. També les accions de BBVA han experimentat una forta pujada del 15,25%, fins als 3,658 euros.

Una fusió per competir amb CaixaBank i Bankia

En cas que s'acabés completant la fusió, l'entitat resultant passaria a ser la segona més gran a l'Estat en volum d'actius. En total, sumarien actius per 589.127 milions d'euros (dades a tancament del 2019), prop dels 650 milions d'euros que sumarien CaixaBank i Bankia i lluny dels 350 del Santander. Tenint en compte l'últim exercici, els beneficis agregats serien de 4.280 milions i el marge d'interessos se situaria al voltant dels 22 milions d'euros.

Pel que fa al nombre d'oficines, ambdues entitats en sumarien més de 10.000 (repartides per l'Estat, el Regne Unit, Estats Units, Mèxic, Turquia, diversos països de l'Amèrica del Sud i alguns punts d'Àsia), mentre que la xifra de treballadors superaria els 150.000 en tot el món. No obstant això, caldria definir com es quedaria reestructurada la plantilla en cas que es concretés la fusió. En el cas del Sabadell, l'entitat ha posat en marxa un pla de reestructuració a l'Estat amb el qual vol retallar al voltant de 1.800 llocs de treball, un 40% dels quals a Catalunya.