Imatge de la façana de l'Ajuntament de Beade, a Galícia

El poble gallec amb la incidència pels núvols, però sense positius: «És contradictori»

La localitat de Beade ha viscut una Setmana Santa amb fortes restriccions, malgrat no registrar nous casos de Covid-19 en els últims set dies

Situació inèdita la que es viu en el municipi gallec de Beade, a la província d'Orense. Segons explica el diari '20 minutos', aquesta localitat de població inferior als 400 habitants és l'única dels 313 ajuntaments de la comunitat autònoma que mantenen el nivell màxim de restriccions. Així, des d'abans de Setmana Santa, els veïns de la localitat tenen prohibides les reunions amb no convivents, es troben tancats perimetralment i permet que l'hostaleria obri únicament per a servei a domicili, entre altres mesures anti-Covid.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Segons les dades de la Xunta de Galícia, la incidència acumulada en els darrers 14 dies en aquest municipi és de prop de 1.800 casos per cada 100.000 habitants. Una xifra molt superior a la mitjana de la comunitat, que se situa en els 68,03 casos, una de les més baixes de tota Espanya. Tot i aquestes xifres, la realitat és que en els darrers set dies no s'ha detectat cap nou positiu a Beade.

A la resta de Galícia hi ha dotze localitats amb un nivell alt de mesures contra la Covid-19. Es tracta d'Abegondo, Baiona, Cortegada, O Irixo, Ortigueira, Padrenda, Pazo de Barbén, A Pobra do Brollón, Rábade, Sanxenxo i O Saviñao.

L'Ajuntament confia que la situació acabi aquesta setmana

La situació de Beade ha indignat els veïns del municipi i a les autoritats locals. En aquest sentit, l'alcalde, Senén Pousa, confia que durant aquesta setmana la Xunta posi fi a aquest «contrasentit», ja que es dona la paradoxa que el seu municipi ostenta la millor i la pitjor situació epidemiològica al mateix temps de tota Galícia. El batlle ha confirmat un únic positiu de coronavirus a la seva localitat.

«Un senyor de 91 anys en una residència, la resta estan tots a casa complint la quarantena perceptiva. Tots ells són de la mateixa família», ha assegurat. En aquest sentit, el regidor lamenta que s'apliqui un tancament tan estricte amb les dades actuals, i assegura que els afectats es troben molt bé a les seves cases.

Entre altres mesures, els habitants de Beade s'han vist tancats i aïllats al seu municipi des d'abans de la Setmana Santa. Ara com ara, no poden sortir del terme municipal, ni tampoc rebre visites, mentre els establiments de restauració es mantenen tancats.

La singularitat dels pobles petits

Segons el citat mitjà, diversos ajuntaments han reclamat que es tinguin en compte les singularitats dels pobles petits a l'hora de decidir les restriccions i els tancaments. En aquest sentit, al municipi de Beade es va arribar a realitzar un cribratge massiu, en què van participar 179 veïns i que no va detectar cap positiu de Covid-19.

Això, però, no va evitar el tancament perimetral del poble, en unes dates assenyalades com la Setmana Santa. L'alcalde espera que aquesta setmana acabi ja el malson pels habitants d'aquest petit municipi gallec. «Ja està bé d'aquesta conya», ha reblat el batlle.