Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'hospital de Bellvitge amb professionals treballant-hi.

Metges catalans aconsegueixen un històric avenç: necessiten només 130 minuts

Bellvitge fa el primer trasplantament cardíac en asistòlia controlada de Catalunya amb el cor d’un donant extern

Nou pas mèdic transcendental a Catalunya. I ja en van uns quants. Professionals de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) han realitzat aquest mes de juny el primer trasplantament —quart de l’Estat— cardíac en asistòlia controlada amb el cor d’un donant d’un altre centre, en aquest cas el Germans Trias i Pujol de Badalona.

L’operació, que habitualment es fa en menys d’una hora, es va allargar fins els 130 minuts, el temps que va trigar un equip de l’HUB en anar a buscar el cor al Germans Trias, tornar a l’hospital i fer el trasplantament.

El procediment requereix d’una gran expertesa i precisió, donat que el cor està molt més temps fora de circulació que en un trasplantament en asistòlia realitzat en el mateix centre on es registra la donació.

Un nou pas transcendental a Catalunya

El trasplantament cardíac en asistòlia controlada suposa un reforç fonamental per al trasplantament cardíac. De fet, els tres trasplantaments d’aquestes característiques realitzats a l’HUB en el que portem d’any suposen ja el 25% de l’activitat i la previsió és que aquest percentatge arribi al 30%.

La donació d’òrgans en asistòlia es produeix a partir de donants que moren després d’una aturada cardiorespiratòria. Aquesta aturada implica que els òrgans es deteriorin ràpidament per la falta de flux sanguini, per la qual cosa el procés de donació és de major complexitat que el d'una defunció per mort encefàlica.

Durant l’extracció del cor, s’instaura un circuit de perfusió que permet recuperar la seva funcionalitat mitjançant l’aportació de sang oxigenada i permet també la seva valoració funcional per part de l’equip mèdic.

No és la primera notícia així dels últims dies a Catalunya, ja que el passat 4 d'abril es va fer el segon trasplantament d'úter d'aquest hospital. L'operació va durar 18 hores, aproximadament, i va ser possible gràcies a la donació de l'úter d'una mare a la seva filla. El primer trasplantament, entre dues germanes, s'havia realitzat un any i mig abans.

Ara, tres mesos després, la pacient ha tingut ja la seva primera menstruació i a finals d'any s'espera que es pugui implantar el seu primer embrió. Un nou pas històric sense precedents.