Primer pla de la mà d'un sanitari subjectant un vial d'AstraZeneca

El govern posa data exacta a la quarta dosi de la vacuna contra la Covid-19

Espanya administrarà la segona dosi de reforç a partir del 15 de setembre

La vacuna contra el coronavirus va contribuir de manera decisiva al control de la pandèmia. Les tres dosis administrades fins avui van reduir dràsticament la mortalitat i van suavitzar els símptomes. Però les noves variants causen noves onades i demostren que això encara no s'ha acabat.

El Consell Interterritorial de Salut que es va reunir ahir va ser clau per establir la data exacta de la quarta dosi a Espanya. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va anunciar que serà a la tardor, durant «la segona quinzena de setembre». Aquesta nova dosi de la vacuna ajudarà a combatre les noves variants.

Les noves onades de la Covid-19 estan afectant també persones que porten les tres dosis posades. Això és així per l'actuació de les noves variants i l'extinció del temps efectiu de la dosi de reforç. Per això cal una quarta dosi, que arribarà durant les pròximes setmanes.

Quan s'aplicarà la quarta dosi i a qui

Ahir es va reunir el Consell Interterritorial de Salut, en què participen el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes. Aquest és l'òrgan que des de fa temps dissenya i coordina l'estratègia de la lluita contra la pandèmia. Ahir a la sortida de la reunió, la ministra va donar una notícia important.

Carolina Darias traient-se la mascareta en una roda de premsa
La ministra ha anunciat la data de la quarta dosi. | Europa Press
 

Carolina Darias va anunciar l'administració de la quarta dosi de la vacuna contra la Covid-19 a Espanya a partir del 15 de setembre. «Seran vacunes adaptades a les noves variants», va puntualitzar la ministra. Avui torna a reunir-se el consell per acabar d'enllestir els detalls d'aquesta nova ronda de vacunació.

La ministra ja ha avançat que la vacunació començarà pels col·lectius més vulnerables (persones de 80 anys i aquells que viuen en residències de gent gran). Després s'anirà baixant la franja d'edat, continuant pels més grans de 60 anys, d'acord amb l'estratègia que s'havia aplicat fins ara.

L'objectiu principal, derrotar les noves variants

De fet, la quarta dosi de la vacuna contra la Covid-19 ja s'està administrant a Espanya, des del gener, als pacients amb immunodeficiència. El nou pas serà estendre aquesta nova vacuna a la resta de la població per reforçar-ne la protecció. Així s'aconseguiran evitar noves onades com la més recent.

L'administració d'aquesta segona dosi de reforç segueix l'estratègia marcada des d'Europa. Les autoritats sanitàries van animar a vacunar-se als més grans de 60 anys davant l'augment dels casos de les noves variants. Especialment, la BA.4 i la BA.5 (Òmicron).

Ara, també hi ha la vacuna espanyola Hipra, que segons els experts pot fer capgirar la pandèmia. La ministra Darias també s'hi ha referit, dient que encara es troba en procés de valoració tècnica. Però que vol que aviat es faci servir contra les variants Delta i Òmicron.

Milloren les dades de l'última onada

Després d'unes setmanes amb una alta incidència acumulada, Espanya viu ara un suau, però ferm, descens dels casos. Sobre la situació actual de la pandèmia al país, la ministra ha anunciat que «s'ha estabilitzat la incidència acumulada». Fins i tot, ha parlat d'una baixada de la corba.

Dues persones caminant pel carrer amb mascareta.
Milloren les dades de la pandèmia a Espanya. | Pixabay
 

Darias s'ha mostrat optimista per les bones dades de l'ocupació hospitalària, tant als ingressos generals com a l'UCI. Al consell s'ha tractat la necessitat de començar a diferenciar dos tipus de malalts. D'una banda, els ingressats per la Covid-19, i de l'altra, els ingressats amb Covid-19.

La intenció és que a partir d'ara els informes mèdics continguin una informació més específica als ingressos hospitalaris per Covid-19. La pandèmia encara es troba entre nosaltres, però va evolucionant i, amb ella, l'estratègia de salut i hospitalària. La quarta dosi de la vacuna serà un pas més.