Foto d'una dona estirada al llit i tapant-se els ulls amb les mans.

Com desenamorar-se d'algú: 5 trucs per aconseguir-ho

Superar una ruptura és difícil, però aquestes tècniques per desenamorar-se d'algú poden ajudar-te

Tal com arriba, l'amor també se'n va. Quan és a l'altra persona a qui se li acaba l'amor, ens trobem davant d'un problema difícil de resoldre: com podem desenamorar-nos d'algú? Existeixen, a més, molts altres motius pels quals podem acabar tenint la necessitat d'oblidar a la nostra exparella o a aquesta persona especial.


A continuació, exposarem alguns trucs i tècniques per a passar per aquest procés de la manera menys dolorosa possible. I és que encara que no sapiguem d'on ve, què és i quina forma té, el desamor és una de les etapes que més patiment ens provoca.

Desenamorar-se «per força»

Hi ha infinitat de situacions per les quals ens podem trobar en la necessitat d'oblidar a aquesta persona amb qui hem compartit tants moments. A priori, i de la manera més simple possible, podríem classificar les causes del desenamorament forçós en dos grups.


En primer lloc, trobem les persones que han tingut una relació sana, estable i perfecta, però que, en un punt determinat, s'han vist envoltades per la rutina i la flama de l'amor s'ha apagat. I, com sol passar, és probable que això li passi només a un dels dos integrants de la parella, deixant a l'altre amb «tot l'amor que queda».

Foto d'una noia mirant per la finestra.
Hem d'esforçar-nos per no fer servir les xarxes socials com un mètode de control. | Canva
 

D'altra banda, trobem aquestes relacions tòxiques que s'estenen al llarg del temps com un bucle sense final, en les quals la premissa principal la podríem resumir en un «ni amb tu, ni sense tu». En aquesta mena de situacions, encara que l''amor', la dependència o l'atracció física continuïn existint, el més saludable és allunyar-se i girar full.

Sigui quin sigui el motiu que ens ha portat a aquest estat de desamor, la gran majoria de persones duem a terme les mateixes accions i focalitzem tota la nostra atenció en la persona en qüestió.

Quan la ment ens juga una mala passada

Els records, les olors, alguns llocs o la música són només alguns dels elements que ens poden recordar aquesta persona, i una gran part d'aquestes reminiscències es troben fora del nostre control. Per això necessitem tècniques que aconsegueixin donar-nos un cert control sobre què volem pensar.

És inevitable que en algunes ocasions el nostre cervell generi flashbacks que ens transporten a aquests moments en què les coses anaven bé. Cal tenir en compte que és normal i amb el pas del temps la freqüència d'aquesta mena de pensaments van disminuint.


Així i tot, hem d'esforçar-nos per no caure en hàbits nocius, com ara mirar constantment fotografies, escoltar aquesta música que ens recorda a la nostra exparella o fer servir les xarxes socials com a mètode de control. L'única cosa que aconseguirem amb això és que aquesta persona estigui constantment al centre de la nostra consciència i del nostre focus atencional.

5 trucs per a desenamorar-se d'algú

Si bé ja hem comentat com n'és d'important el paper que juga l'atenció en la difícil tasca de deixar de pensar en algú, veurem com podem redirigir el nostre focus atencional a totes aquestes coses positives que fomenten el nostre benestar psicològic.

Foto d'una noia amb un anell.
Deixar de tenir contacte amb aquesta persona és el primer pas que cal seguir. | Canva

1. Apartar de la nostra vida aquesta persona

Deixar de tenir contacte amb aquesta persona és el primer pas per a evitar que els nostres pensaments divaguin, recordin i imaginin situacions. Diversos dies, setmanes o, fins i tot, mesos seran necessaris perquè aquesta dependència emocional comenci a diluir-se.


Sabem que la nostra ment per si mateixa ja genera pensaments i rememora records sobre aquesta persona, i si, a més, la tenim davant, tindrem la necessitat d'acostar-nos, parlar i mantenir-hi contacte. Aquest contacte funciona com una droga.


Veure a aquesta persona és com aproximar-nos a una droga addictiva: pel simple fet de tenir-la a prop, experimentarem una sensació de craving, en la qual el desig intens de consumir-la dominarà tota la nostra atenció.


És per això que hem d'allunyar-nos durant un temps, treballar en la nostra autonomia personal i centrar-nos en aquells aspectes de la vida que ens proporcionen benestar i ens empoderen.

2. Evitar el contacte visual i físic

A vegades no és tan fàcil apartar a aquesta persona de la nostra vida i deixar de tenir-hi contacte. Treballar junts, anar a la mateixa classe o viure en la mateixa població, entre altres factors, fan que evitar veure-la sigui impossible. No obstant això, fins i tot en aquests casos existeixen mètodes per aconseguir el teu objectiu.


El contacte visual i el físic fan que la producció d'oxitocina es dispari. Aquesta hormona està vinculada amb l'afecte i la confiança, i des d'un punt de vista neuroquímic podríem considerar-la la que més es relaciona amb l'amor.


Així, cada vegada que mires als ulls o toques a aquesta persona, el teu organisme genera oxitocina; això dificultarà considerablement la tasca de desenamorar-te d'aquesta persona. Pot resultar molt difícil minimitzar el contacte, però tingues en compte les possibles conseqüències negatives si no fas aquest esforç.

3. Reinventar la nostra rutina

Si continuem fent tot el que fèiem quan estàvem enamorats, irremeiablement trobarem a faltar aquesta persona. Notarem que ens falta un element important i això farà que sigui més difícil aconseguir el nostre objectiu.

Per aquest motiu, és important reprendre activitats que ens produïen plaer abans de conèixer a aquesta persona o descobrir altres noves, com un esport que solíem practicar, contactar amb amics o apuntar-nos a activitats que ens permetin interactuar amb noves persones.


A més, la mena de rutina que tenim quan ens quedem sense parella pot ser bastant diferent del que es fa quan sí que la tenim. És important aprofitar això perquè es redueixin els pensaments sobre aquesta persona i vincular-nos a contextos nous i diferents.

Foto d'una persona trista.
El contacte visual i físic fan que l'oxitocina es dispari. | Canva


4. Enfortir la nostra autoestima

A vegades podem sentir-nos poc útils després d'un fracàs sentimental; pensaments com «ho podria haver fet millor», «no em vaig esforçar prou» o «va ser culpa meva» afecten de manera directa la nostra autoestima.

Després d'una relació, la nostra definició i rol com a persona canvien: ja no som «la parella de…». Ara depenem de nosaltres mateixos, els mèrits són només nostres i els fracassos també. Això pot portar a un sentiment de solitud i a buscar ràpidament a algú que ens faci sentir estimat i acompanyat.


Hem de desprendre'ns d'aquesta por d'estar sols i començar a conèixer-nos en aquest nou context. La fase de saber què volem, definir els nostres objectius i plantejar com som és d'especial rellevància per a sentir-nos a gust amb nosaltres mateixos a llarg termini i per a afrontar futures possibles relacions d'una manera forta i segura.
 

5. Fomentar l'autonomia

Ara és el moment d'explorar, de sentir-nos lliures, de fer i desfer tot el que ens vingui de gust i de fer servir el mètode d'assaig i error per a aprendre. Depenem de nosaltres mateixos i això ens aporta un plus d'independència que quan estem en una relació queda una mica difuminada.

Per tant, dur a terme activitats de manera independent i valorar la teva autosuficiència i potencial com a persona farà que, de sobte, i després d'un treball previ, comencis a estimar-te sense la necessitat d'una parella que ho faci.

Foto d'un cor cosit.
Cal reprendre les activitats de forma independent. | Canva


Després d'un temps d'inestabilitat, trobaràs aquests entorns i contextos en els quals et sents a gust al costat de les persones que fomenten la teva part més positiva. Autoconèixer-se i gestionar les experiències viscudes abans de tornar-se a enamorar és molt beneficiós per a possibles futures relacions.

(*) Aquesta notícia s'ha traduït originalment del castellà de la pàgina 'EspañaDiario.tips'.