Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb un caixer amb bitllets i quatre cercles amb els logos del BBVA, el Banc Sabadell, el Banco Santander i CaixaBank

Els bancs estan d'enhorabona: la notificació de CaixaBank, BBVA, Santander i Sabadell

Es disparen els beneficis de les principals entitats bancàries del nostre país

La banca espanyola travessa un dels millors moments dels darrers anys. Entitats com Santander, BBVA, CaixaBank o Sabadell tenen motius més que de sobres per estar satisfets.

Els comptes del primer semestre deixen uns nivells de beneficis molt alts. No es veien aquests marges des d'abans de l'esclat de Lehman Brothers. I en gran part això ha estat possible gràcies al notable increment dels tipus d'interès a l'Eurozona.

Els guanys han pujat gairebé el 50% durant aquest primer tram del 2023. Si a les quatre companyies esmentades anteriorment se'ls suma Bankinter i Unicaja, el total de benefici s'eleva fins als 5.300 milions fins al juny.

Els màxims responsables de la banca al nostre país destaquen sobretot la gran fortalesa que demostra l'economia nacional. L'augment dels tipus ha provocat una pèrdua de la demanda de crèdit, però sense que això afectés els nivells de morositat.

Al contrari del que es pogués pensar en un primer moment, fins i tot en alguns casos s'arriba a experimentar un descens. És el que passa per exemple amb CaixaBank o Banco Santander, amb els impagaments a mínims de 15 anys.

Primer plà d'un caixer automàtic exterior del banc Santander
Santander va tancar el semestre amb un benefici de 1.132 milions | Europa Press

Magnífics resultats malgrat l'impost del Govern

El sector havia estat molt contrariat per l'impost extraordinari que van haver d'assumir durant el primer trimestre. Es va tractar d'un tribut imposat recentment pel Govern i que gravava sobre els seus guanys. L'abonament d'aquesta taxa va pujar fins a 1.120 milions d'euros.

Si no ho hagués inclòs, el benefici de les sis principals entitats cotitzades arribaria fins als 6.400 milions. Això es traduiria un 80% més respecte als rendiments de l'exercici passat.

Els principals bancs porten el pes

El començament d'any es pot considerar molt positiu per al conjunt de la banca espanyola. Des del gener fins al juny, el Santander va obtenir un benefici de 1.132 milions, que suposa un 74% més. Això va permetre que la divisió espanyola avancés la brasilera i es tornés a convertir en el primer mercat per al grup per guanys.

El marge d'interessos es va incrementar un 57%, fins a 3.161 milions d'euros. A més, durant el primer semestre van sumar 362.000 clients nous. La segona entitat que cal destacar és BBVA Espanya. Va elevar els beneficis gairebé un 54%, amb 1.231 milions.

Per la seva banda, en l'àmbit global els guanys van assolir els 3.878 milions, un 31% més, publica El Mundo. Pel que fa al marge d'interessos al nostre país, va assolir una pujada del 45%.

Exterior d´una oficina de l´entitat bancària Unicaja amb un caixer automàtic
Unicaja va ser l'únic dels sis grans bancs que no va registrar guanys | Unicaja

Però el banc amb millors resultats és CaixaBank. Va tancar el juny amb 1.891 milions d'euros en beneficis, que implica un augment del 42%. Si s'inclou la filial portuguesa BPI, la pujada es redueix al 36% després d'aconseguir un total de 2.137 milions.

Les altres tres entitats esmentades anteriorment, Sabadell, Bankinter i Unicaja, es distribueixen els 1.000 milions restants. Cal destacar la situació d'aquest darrer banc, que va ser l'únic que va registrar una disminució dels guanys, amb un –13%. Ho atribueixen al pagament de l'impost a l'Estat que va pujar fins a 63,8 milions.

Els bancs més ben preparats davant d'un escenari de crisi

Recentment l'Autoritat Bancària Europea publicava els anomenats tests d'estrès al sector. Un cop més es va poder comprovar com les entitats del nostre país tornaven a sortir airoses.

En un escenari de crisi, el millor preparat per fer front a la situació seria Bankinter. Encara continuaria cobrint el cost del capital, que queda establert al voltant del 10%. Un estat molt semblant tenen Santander i Kutxabank. A l'altra banda de la balança estarien Sabadell i Unicaja, que serien els que més capital destruirien.