Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Cartell d'una botiga Zara

Beneficis multimilionaris per Inditex malgrat la pandèmia

La multinacional gallega guanya més de 1.000 milions d'euros en l'últim any, un 70% menys que l'any passat

Cartell d'una botiga Zara
Cartell d'una botiga Zara, de l'empresa Inditex   | ZARA

Aquest dimecres, Inditex ha anunciat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) el balanç econòmic de l'últim exercici, que va de l'1 de febrer del 2020 al 31 de gener del 2021, és a dir, l'any de la pandèmia. Tal com ha informat la multinacional tèxtil, en el darrer any s'ha registrat un benefici net de 1.106 milions d'euros, una xifra elevada, però que representa un 70% menys de beneficis respecte a l'exercici anterior per culpa de l'impacte del coronavirus.

La pandèmia i les restriccions imposades per les autoritats per tal de frenar l'expansió del virus van provocar que el 100% de les botigues d'Inditex haguessin de tancar o bé limitar els horaris i l'aforament al llarg de l'any. D'altra banda, també es poden veure els efectes de la crisi de la Covid-19 al resultat brut d'explotació del grup presidit per Pablo Isla, ja que aquest s'ha situat en 4.552 milions d'euros, que suposa un 40% menys respecte a l'any passat. 

Les vendes 'online', a l'alça

La pandèmia ens ha obligat a tots a adaptar les rutines i costums que teníem fins ara. Una d'elles ha estat la venda per internet, que en línies generals, ha patit un augment molt destacat en tots els àmbits. A Inditex també. I és que les vendes de la companyia a través de la seva plataforma en línia global es van disparar un 77%, arribant a la xifra de 6.600 euros de facturació, tot i que en moment es va arribar a superar l'augment de més del 100% de les vendes. Així mateix, les visites 'online' durant l'exercici 2020 van créixer un 50%.

Durant l'exercici, Inditex ha incorporat 25 mercats 'online' i ha obert noves botigues en 29 mercats diferents. Actualment, les marques que representa l'empresa es troben per internet en 216 països de tot el món. D'aquests, gairebé la meitat (91) tenen una plataforma integrada de botiga i 'online'. 

Tot i l'augment destacat de les vendes per internet, aquestes representen un 14,6% del total del grup (menys que el 15,7 de l'any passat). I és que, les principals vendes del grup arriben d'Europa (48,7% sense comptar Espanya), Àsia i la resta del món (23.2%) i Amèrica (13,5%).

El president d'Inditex valora positivament les xifres

Després d'informar sobre el balanç anual del grup, el president d'Inditex ha valorat les xifres presentades. Pablo Isla s'ha felicitat perquè l'empresa «surt més forta d'aquest any tan difícil» i ha volgut agrair als treballadors la feina realitzada en aquest excepcional any, recordant que això ha estat possible «gràcies a l'enorme compromís de les persones que integren la companyia».

Isla, a més, afegia que «Inditex és avui una companyia encara més sòlida que fa dos anys, amb un model de negoci únic i una plataforma comercial global, flexible, integrada digitalment i sostenible, que ens col·loca en una excel·lent posició de cara al futur». La multinacional gallega va tancar l'exercici amb un total de 6.829 botigues, 640 menys respecte a les 7.469 que tenien el 2019. Durant el 2020, l'empresa tèxtil va obrir un total de 111 establiments en 29 mercats i, seguint amb el seu pla de transformació digital, també va absorbir 751 botigues petites i antigues.

Pel que fa al dividend, Inditex té previst mantenir la seva política de retribució, que contempla un 'payout' del 60% del benefici. En aquest sentit, els accionistes percebran 0,7 euros per acció corresponent a l'exercici 2020, que consistirà en un dividend ordinari de 0,22 euros i un dividend extraordinari de 0,48 euros.