YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Salut torna a exigir a Sanitat que ampliï el rang d'edat de vacuna d'AstraZeneca

La consellera Alba Vergés i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, fan l'enèsima petició en una carta publicada al diari 'La Vanguardia'

La consellera Alba Vergés i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon
Alba Vergés i Josep Maria Argimon exigeixen al Ministeri de Sanitat que s'ampliï el rang d'edat de la vacuna d'AstraZeneca. | Cedida

El Departament de Salut de la Generalitat ha demanat per enèsima vegada al Ministeri de Sanitat que autoritzi l'administració de la vacuna d'AstraZeneca en persones majors de 55 anys, tal com han fet altres països europeus com França, Alemanya, Suècia, Itàlia, Grècia, Bèlgica o Andorra. En un article publicat aquest dimecres al diari 'La Vanguardia', la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, exigeixen a les autoritats sanitàries espanyoles que tingui «més cintura» i s'adapti a «les noves evidències», tot afirmant que «o actuen ells o actuarem nosaltres».

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

En el text, asseguren que «quan AstraZeneca es va començar a repartir a tota Europa els estudis sobre la protecció que oferia la vacuna no eren concloents per als majors de 65 anys», una situació que ara ha canviat gràcies «a les dades preliminars d'una investigació a Escòcia, que demostren que els ingressos hospitalaris de majors de 80 anys van caure un 81% a partir de la quarta setmana de la vacunació».

En aquest sentit, la carta de Vergés i Argimon assegura que «aquesta és una eficàcia semblant a la dels grups d'edat més joves», alhora que remarquen que «aquestes xifres han estat suficients perquè mitja Europa canviï la seva postura inicial i autoritzi AstraZeneca per a persones majors». Així mateix, recorden que «l'OMS també recomana la immunització per a majors de 65 anys i recorda que davant l'escassetat de vacunes, els països no han de ser temorosos» amb aquesta vacuna.

«Es va optar per un criteri més conservador»

La missiva publicada al diari 'La Vanguardia' manifesta que «el govern espanyol és dels pocs que continuen posant AstraZeneca només a menors de 56 anys, alhora que recorden que el passat mes de febrer «ja es va donar un encès debat dins de la Comissió de Salut Pública sobre quin havia de ser el límit. A Catalunya vam defensar enèrgicament que, com a mínim, havia de ser de 65 anys, però finalment es va optar per un criteri més conservador: 55 anys».

Aquesta limitació —diuen Vergés i Argimon— «ha complicat i molt l'estratègia de vacunació, com s'ha demostrat en col·lectius essencials. Per exemple, hi ha professors o policies majors de 55 anys que encara no tenen torn per a vacunar-se, mentre que els seus companys sí que ho estan». Per evitar això, manifesten, «a Catalunya volíem que el topall fos 65».

La consellera i el secretari de Salut Pública consideren que «no podem esperar molt més», per això exigeixen a la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que hi hagi un debat sobre la qüestió al Consell Interterritorial, i que això sigui «ràpid».


Comentaris

envia el comentari