Imatge d'una persona posant gasolina.

Les benzineres envien un avís seriós sobre el problema dels cotxes dièsel a Espanya

L'encariment d'aquest carburant, la pujada dels impostos i les noves mesures del Govern apropen el dièsel al final

El motor dièsel va ser una bona inversió per als amants de les llargues distàncies i la carretera, però estem prop del seu final. Cada vegada són menys els conductors que prefereixen el motor dièsel. Per sorpresa de molts, el preu del dièsel s'eleva per sobre del de la benzina i no sembla que aquesta nova jerarquia de preus canviï.

A aquesta pujada de preus al carburant se li ha de sumar la diferència econòmica que suposa un motor dièsel respecte a un de benzina i les properes mesures que restringiran la circulació d'aquest tipus de vehicles. Al cap i a la fi, podem afirmar que els cotxes dièsel van cap a l'extinció.

Detall d'una persona posant gasolina a un cotxe
L'excés de càrrega fa que gastem moltíssima més gasolina. | Getty Images

Per què el dièsel s'ha tornat més car que la gasolina?

Respondre aquesta pregunta no és senzilla. Es tracta d'un complex sistema de mercat que proporciona uns preus o uns altres que depèn de molts factors globals. Però intentem aclarir algunes qüestions:

Tant la benzina com el gasoil (dièsel) són combustibles fòssils, és a dir, que la seva obtenció prové de la descomposició de matèria orgànica en un procés summament llarg. Amb això s'obté una primera matèria, el petroli. Tot i això, no tots els països tenen les seves pròpies fonts de petroli suficients per a proveir-se.

La invasió d'Ucraïna: un factor important

Ucraïna és un dels països que proporcionava a Europa petroli, i per això, després de l'inici de la invasió per part de Rússia, el preu d'aquest combustible s'ha vist molt encarit. Però, si tant dièsel com benzina depenen de la cotització del petroli, per què l'increment del preu no és igual per a tots dos?

Alguns experts apunten que aquesta desigualtat de l'encariment del dièsel respecte a la gasolina és deguda a la volatilitat dels mercats. Tal com assenyala també l'Associació Espanyola d'Operadors de Productes Petrolífers (AOP), el problema no és el cost del cru. El que encareix el producte és la cotització internacional dels productes refinats.

També expliquen que un descens de l'oferta o un augment de la demanda poden ser altres de les possibles causes que el preu del dièsel ha pujat de manera desigual en comparació amb la gasolina.

Més impostos per al dièsel

El preu que paguem a les benzineres per omplir el dipòsit no ve determinat únicament pel cost de la matèria primera (que suposa un 39% del preu del dièsel). Els marges de distribució (entre el 15% i el 17%) i l'IVA (18%) també formen part de l'equació per determinar el preu del combustible.

Tot i això, com es pot comprovar fent una simple suma, els tres factors abans esmentats no sumen el 100% del preu del dièsel. El percentatge restant correspon a l'impost especial sobre hidrocarburs, que decideix el Govern.

Primer pla d'unes mangueres d'una gasolinera.
La pujada en el preu del dièsel es podria deure a un descens de l'oferta o un augment de la demanda. | Getty Images

Fins ara aquest impost ha estat més baix per als que trien dièsel, des que hi va haver el canvi de legislatura, Pedro Sánchez ha intentat implantar el que anomenen «impost al dièsel». Es tracta d'un augment de la fiscalitat sobre el gasoil d'automoció per complir les demandes de la UE per prohibir la venda de vehicles de combustió amb vista el 2035.

Zones de Baixes Emissions i els cotxes dièsel

Ja aprovada i establerta la Llei de Canvi Climàtic, a partir del 2023 tots els municipis que tinguin més de 50.000 habitants tindran l'obligació d'habilitar el que s'ha anomenat Zones de Baixes Emissions (ZBE). Són àrees que limiten l'accés i la circulació dels vehicles segons l'etiqueta d'emissions amb l'objectiu de reduir la contaminació.

Es calcula que a partir de l'any vinent seran 149.000 els municipis que controlaran amb aquest nou sistema l'entrada dels vehicles a aquestes zones acotades. D'aquesta manera, només podran circular per les vies esmentades els cotxes de 0 emissions, Eco, amb etiqueta C i B, restringint així l'entrada als vehicles sense etiqueta, també coneguts com A.