Els funcionaris patiran un increment salarial de fins al 9,5% fins al 2024. L'acord del Govern amb els sindicats UGT i CCOO és total, encara que no disposen del vistiplau de CSIF. Es tracta d'una organització sindical amb una representació important en l'àmbit de l'administració i que considera insuficients les millores d'Hisenda.
De moment, han decidit rebutjar aquest acord, explicant que no l'han signat en entendre que l'Executiu «adorna les xifres». Assenyalen que els han ofert un «refregit» de mesures i sospiten que els treballadors públics «perdran poder adquisitiu».
Des de la Central Sindical Independent i de Funcionaris revelen quines són les seves intencions. «No avalarem amb la nostra firma un acord que implica tornar a deixar-se capacitat adquisitiva», indiquen.
Per què hi ha polèmica amb la proposta del Govern?
La proposta del Govern és la mateixa que es va plantejar dijous passat i que va comptar amb l'aval d'UGT. Es preveu una alça del 9,5% els anys 2022, 2023 i 2024. Això sí, ja compten la pujada del 2% d'aquest exercici i que s'aplica des del gener, així com una sèrie de plusos.
Al CSIF expliquen que «l'oferta final d'Hisenda inclou una pujada total del 6%» per a aquests tres anys. A això s'hi uniria un «1,5% addicional vinculat a l'evolució del PIB i de l'IPC». Estimen que amb aquest augment «no s'aconseguiria ni tan sols el previsible increment dels preus d'aquest any».
Per tant, tornarien a «perdre poder adquisitiu». Pel que fa a la part variable, podria arribar a un màxim de l'1,5% entre el 2023 i el 2024. Entre altres coses depèn que l'IPC acumulat dels dos exercicis superi el 6%. També que el PIB nominal arribi al 5,9% el 2023, cosa que consideren improbable al sindicat de funcionaris.
Segons sembla, «en el millor dels casos», els treballadors públics aconseguirien una «actualització del 7,5% en tres anys i no del 9,5% com assegura el Govern».
Consideren que els intenten enganyar amb l'increment dels dos punts que ja es van aplicar a principis del 2022. Aquesta pujada ja estaria amortitzada per «l'evolució dels preus». Revelen que el col·lectiu de funcionaris «arrossega una pèrdua de poder adquisitiu superior al 20%».
UGT, un sindicat que dona suport a l'acord
La millora salarial que preveu aquest pacte «amorteix, de manera raonablement realista, els efectes de la pujada de la inflació». Aquesta és l'opinió d'UGT, que dona suport a l'acord «des de la coherència, el realisme i la responsabilitat que ens caracteritza». Continuaven dient que el text «posa en alça la importància de la negociació col·lectiva per assolir acords que millorin la vida dels treballadors».
A més a més, defensen que «per primera vegada en un període de crisi», els funcionaris comptaran amb un «increment salarial, en comptes de patir retallades en drets i els nostres sous», assenyalaven a UGT.
Des de l'Executiu també han volgut destacar l'important paper dels empleats públics. Amb aquesta pujada es pretén «valorar el personal de les diferents administracions públiques», apunten. Sobretot durant la pandèmia, quan van tenir un paper rellevant.
La previsió és que s'aprovi aquest acord aquest dimarts al Consell de Ministres, encara que no comptin amb el suport de tots els sindicats. Però hi ha una cosa que resulta molt curiosa. Es tractava de la primera vegada que el Govern de Sánchez s'asseia a negociar amb els representants sindicals dels funcionaris.
I és que, les pujades anteriors van ser imposades o heretades de l'acord de l'Executiu anterior. Així mateix, a més de la part econòmica, també es van abordar altres qüestions com ara la jornada laboral de 35 hores.