Generalment, totes les persones que arribin als 65 anys al nostre país poden jubilar-se. Ara bé, hi ha algunes excepcions en què aquest termini es podria avançar. O el que és el mateix, es podria sol·licitar una jubilació anticipada.
La situació actual del sistema públic de pensions
Una de les qüestions que actualment s'estudia dins del Govern és la possibilitat d'allargar el període de cotització. Aquest període, avui dia, abasta els últims 25 anys cotitzats.
Aquest fet, per una banda, ajudaria a pal·liar els inconvenients amb què es troben milers de persones que, de manera involuntària, han deixat de cotitzar abans de jubilar-se. Evidentment, aquesta reforma no seria del gust de tots, ja que beneficiaria aquest grup de persones i, en canvi, en perjudicaria altres.
D'altra banda, hi hauria dos grups més que clarament estarien en contra d'aquesta reforma. D'una banda, els que aconseguissin jubilar-se amb 65 anys, i de l'altra, els que augmentessin la seva base de cotització.
Aquests detalls cal tenir-los presents, ja que els darrers anys treballats (o en altres paraules, el darrer sou) és determinant per a la pensió que es rebrà.
Tens clar què estàs cotitzant per a la teva jubilació?
Si volem saber l'import que rebrem, primer hem de saber quina és la nostra base de cotització (salari brut). D'aquest salari brut, cal saber que quin percentatge se'n va de la nostra nòmina cada mes. Tots aquests diners serien els que, posteriorment, es convertirien en la nostra pensió de jubilació.
Tot i això, és molt probable que durant tota la nostra vida canviem de treball, i per tant, tinguem diverses bases de cotització. Aquí és on sorgeix el gran dubte: però aleshores... Quin es tindrà en compte? Doncs, tal com està establert el nostre actual sistema de pensions, compten els darrers 25 anys cotitzats.
Així doncs, per obtenir la nostra base reguladora, haurem de comptabilitzar les bases de cotització dels darrers 25 anys (sumar-les) i dividir el resultat per les pagues extra que, en el moment de sumar les bases de cotització, s'han de prorratejar.
La xifra que obtinguis d'aquesta operació serà la quantitat màxima que podries arribar a cobrar quan et jubilis. Això sí, has de vigilar si sobrepasses o no els 2.820 euros.
Això és important tenir-ho present perquè, aleshores, estaríem parlant de la pensió màxima. En aquest sentit, la llei estableix que aquest és l'import màxim que pots cobrar.
Si en fer aquesta operació la xifra que obtens és superior, automàticament l'import es reduiria al màxim estimat, és a dir, a aquests 2.820 euros. Però, per cobrar el màxim de la base reguladora, cal haver cotitzat 36 anys.
D'altra banda, les persones que tinguin almenys 15 anys cotitzats tindran dret a cobrar la meitat de la base de cotització esmentada, que seria la pensió pública. Tots aquests càlculs estan subjectes a percentatges que s'han de sumar de manera progressiva i que, a més, estan en constant variació.
Els canvis que plantegen des del Govern
José Luis Escrivá, ministre d'Inclusió, de Seguretat Social i de Migracions, ha iniciat recentment una sèrie de converses entre diferents agents socials. L'objectiu d'aquestes reunions està centrat en la reforma que s'ha plantejat per modificar el sistema públic de pensions actual.
Govern, empresaris i sindicats han acordat reunir-se per debatre els possibles canvis pel que fa al càlcul de les pensions. Si bé és cert que l'ampliació del període per fer el càlcul no es modificarà (segueix sent de 25 anys), pot ser que aquest passi a ser flexible.
Per això, un dels possibles escenaris és oferir al treballador la possibilitat d'escollir la millor cotització i incloure-la en aquest darrer període.