Hombre poniendo gasolina

Les benzineres alerten del que li passarà al teu cotxe si barreges benzina 95 i 98

Descobreix què pot passar si t'equivoques en fer fora gasolina

Si tens un vehicle, segur que una de les coses que més et criden l'atenció és que hi ha diferents tipus de benzina. En concret, a la majoria de les benzineres es pot trobar la 95 i la 98.

Aquests números es refereixen a l'octanatge i, malgrat que no tots els conductors coneixen de forma tècnica què significa, el més comú és saber quin necessita el vehicle per no causar-li cap mena de problema.

Arribats a aquest punt, una de les preguntes més freqüents dels conductors és què passaria en el cas de barrejar els dos tipus. Encara que puguis pensar el contrari, la veritat és que és una pràctica que no has de dur a terme per diverses raons.

Imatge d'un logotip de WhatsApp petitNOU I GRATIS : Les hores més barates de la llum, ara al teu WhatsApp ! Planifica les rentadores, la planxa i el forn per estalviar. Punxa aquí ara!

Què és l'octanatge de la benzina?

L'octanatge de la gasolina es defineix com la capacitat d'antidetonació del combustible cada vegada que es comprimeix a la cambra de combustió d'un motor. Quan el valor és més gran, com passa amb la 98, més gran serà també el punt de retard en què pot arribar a encendre la gasolina per compressió.

Una persona repostant el cotxe amb una mànega blava
Conèixer aquests conceptes és vital per no fallarGetty Images

Tot i que aquestes definicions i explicacions tècniques semblen una mica enrevessades, el que cal preguntar-se en aquest punt és si això és tan important com sembla. Conèixer-ho serà fonamental per no ocasionar cap mena de dany al teu vehicle.

La benzina 98, vital en motors de gran potència

Aquesta capacitat d'endarrerir la detonació del combustible generarà més rendiment del motor. Per aquest motiu, una gasolina de més octanatge ajuda a millorar el rendiment del vehicle.

La gasolina 98, en aquest cas la de més octanatge, és vital per fer funcionar de forma correcta els motors de més potència. Gràcies a aquesta, aquests motors seran capaços d'assolir el potencial per al qual s'han fabricat. A més, ho faran sense desgastar cap de les peces del vehicle i, alhora, el rendiment serà òptim.

⬇️ Ho sabies? Punxa avall i descobreix quan es prohibirà la venda de cotxes benzina i dièsel ⬇️

👉 VEURE LA DATA EN LA QUAL ESPANYA PROHIBIRÀ LA VENDA DE COTXES GASOLINA I DIESEL ➡️

Què passa quan barreges gasolina 98 i 95

Quan s'injecta un combustible de menor potència d'octanatge, o es barreja amb la 98, passa tot el contrari. En aquest cas, el vehicle continuarà funcionant. No obstant això, no ho farà de la forma correcta. A més, posareu en risc l'estat del motor. Això passa, sobretot, si el motor requereix un octanatge més gran del que s'ha injectat. Per exemple, si necessiteu un octanatge de 98 i s'injecta benzina 95.

Primer pla de mànegues de gasolina
Si fas gasolina 95 a un motor que en necessita 98 escurçaràs la seva vida útil | Getty Images

En el cas que facis gasolina 95 a un motor que, realment, funciona amb 98, escurçaràs la vida útil del motor. Així mateix, pots aconseguir que les peces internes del vehicle es desgastin, afectant també el rendiment del cotxe, que serà menor.

Què fer si uses un octanatge inferior

Com has vist, fer gasolina d'un octanatge menor al que necessita el motor no és recomanable. Alguns dels símptomes que notaràs és que es produirà el picat de la biela. A més, podràs detectar un so com a metàl·lic o campaner.

En aquells casos en què no tinguis alternativa i hagis de proveir amb benzina 95 quan el teu cotxe necessita benzina 98, has de tenir en compte alguns consells. Aquests també són vàlids en cas que t'hagis equivocat durant el proveïment.

⬇️ Estalvia! Punxa avall i descobreix quan és millor proveir segons l'OCU ⬇️

👉 VEURE ELS DIES I LES HORES PER TIRAR GASOLINA MÉS BARATA SEGONS L'OCU ➡️

En aquest sentit, el que cal fer és conduir amb molta calma. L'objectiu passa per no forçar el motor el mínim i evitar les denotacions del combustible abans del temps que es recomana.

Per descomptat, el millor és sempre fer fora la benzina que necessiti el teu motor en particular. Això ha de quedar ben clar al manual del teu vehicle. Si no, podries estar escurçant la vida del teu motor i, per tant, també del cotxe.