L'1 de gener del 2023 va entrar en vigor a Espanya la supressió de la bonificació del Govern als carburants. Des d'aleshores, el consumidor fa front al cost total de la benzina i el dièsel en un context d'especial incertesa. Cal veure les conseqüències de la prohibició recent d'importar gas rus.
Davant d'una imminent pujada del preu dels carburants com va passar l'estiu del 2022, els consumidors reclamen més mesures de control. Sense les ajudes del Govern, tota l'atenció se centra en els operadors com ara Repsol, Cepsa i BP. Una opció passaria per posar un màxim als preus.
No seria gens desgavellat, tenint en compte el que acaba de fer una cadena de França. TotalEnergies ha anunciat la limitació del preu del dièsel i la benzina a partir dels pròxims dies. Una mesura molt aplaudida al país veí i que podrien copiar les comercialitzadores espanyoles.
Màxim d'1,99 euros el litre
El conseller delegat de TotalEnergies, Patrick Pouyanné, acaba d'anunciar la limitació del preu del dièsel i la benzina a 1,99 euros el litre. El preu estarà limitat a les 3.400 estacions de servei que té el grup a França. I s'aplicarà sobre el gasoil i la benzina sense plom 95.
La mesura s'aplicarà aquest cap de setmana a les autopistes, ia partir de l'1 de març a totes les estacions de servei de TotalEnergies. Segons Pouyanné, «la mesura pretén protegir els nostres clients contra preus massa elevats». En queden exclosos el dièsel Excellium i la sense plom 98.
TotalEnergies és una de les principals comercialitzadores de França, ja que cobreix un terç de les 10.000 estacions de servei del país. El president Emmanuel Macron havia demanat “un gest” davant del context d'inflació. L'empresa ha respost amb aquest anunci només unes quantes hores després.
Pendents d'una pujada imminent
TotalEnergies va obtenir 20.500 milions d'euros de beneficis el 2022 i estava al punt de mira del Govern francès per la crisi dels carburants. El president havia demanat un esforç davant de la crisi econòmica derivada de la guerra d'Ucraïna. El límit al preu és una reacció a la seva demanda.
De fet, la companyia ja havia ofert importants descomptes de fins a 20 cèntims a les seves estacions. Unes bonificacions que van tenir un cost total de 550 milions d'euros. Aquesta nova mesura és diferent, perquè suposa una rebaixa només en el cas que el preu superi els dos euros el litre.
De fet, els preus a França es mantenen de moment molt per sota de la barrera simbòlica dels dos euros. Però previsiblement la prohibició d'importar gas rus torni a provocar una pujada sobtada dels carburants. Aleshores sí que tindrà rellevància el límit del dièsel i la gasolina a 1,99.
Podria passar a Espanya?
Tant el Govern espanyol com el francès són reticents a tornar a intervenir el mercat dels carburants. Fins i tot davant d'una sobtada pujada dels preus al març o abril, no es plantegen tornar a la bonificació. Així que tot el pes recau en allò que puguin fer els principals operadors.
A Espanya, Repsol, Cepsa i BP porten oferint bonificacions al litre de dièsel i gasolina per pal·liar la fi de les ajudes del Govern. Aquest inici d'any no s'ha produït un increment significatiu dels preus. Però omplir el dipòsit continua sent una de les principals càrregues de l'economia familiar.
Davant d'això, les benzineres no s'han pronunciat sobre la possibilitat de posar un preu màxim als carburants. Tampoc el Govern de Pedro Sánchez ha llançat una petició explícita, com sí que ho va fer Emmanuel Macron a França. La cosa podria canviar aviat, si els preus es disparen abruptament.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!