Home comptant bitllets

La bestreta que molts treballadors catalans ja poden sol·licitar

Pots demanar una bestreta i no ho sabies

A ningú se li escapa que l'alarmant pujada del cost de vida els últims mesos està afectant notablement milions de famílies. Unes famílies que tenen serioses dificultats per arribar a final de mes, que necessiten un flotador econòmic i en poden tenir un al seu abast, almenys de manera parcial.

La veritat és que els treballadors espanyols esperen amb moltes ganes dos mesos concrets al llarg de l'any. I no són altres que els mesos de juny i desembre. Aquests mesos, tots sabem que aquells que pateixen una malmesa economia familiar tenen un lleuger descans perquè és el temps de cobrament de les pagues extres.

Especialment, la de Nadal és clau per a aquells que no tenen una pròspera situació i han d'afrontar les despeses d'aquestes dates tan especials per a gairebé tots els ciutadans.

Molta atenció perquè pots demanar una bestreta de la teva empresa i no ho sabies

El cas és que molts esperen amb certa ansietat durant aquestes dates la paga extra de Nadal que poden percebre. Igual com passa al juny, que ja gairebé és aquí,  la de desembre també poden demanar-la abans d'hora, o almenys una bestreta d'aquesta, com veurem a continuació.

Mans agafant un ventall de bitllets d'euro
En moltes ocasions, ens va bé demanar una bestreta, com els mesos de paga extra | Getty Images
 
Ara que estem a les portes de l'estiu,  són molts els que fan malabars per disposar d'un pressupost ajustat per a aquestes vacances. Però, milers de treballadors no saben que poden demanar una bestreta de nòmina a les empreses.
 

Estem parlant que es tracta d'un dret que ve recollit a l'Estatut dels Treballadors, i més concretament a l'article 29. «El treballador i, amb la seva autorització, els seus representants legals, tindran dret a percebre, sense que arribi el dia assenyalat per al pagament, bestretes a compte del treball ja realitzat», diu l'article.

Tens dret a sol·licitar part del teu sou abans de final de mes

Això vol dir que si demanem la bestreta el dia 15, podem percebre la meitat del nostre salari. I és que significa justament el temps que portem treballant aquest mes.

Imatge d'un grup de treballadors durant una reunió
Tens tot el dret a sol·licitar prematurament part del teu sou | Getty Images

Això sí, el que no podem demanar és una bestreta d'aquells dies que no s'han treballat. Per això, òbviament, no es podria sol·licitar la totalitat del mes si només n'hem treballat la meitat. El cas és que cal saber que hi ha un tipus d'excepció d'aquest cobrament de la bestreta del sou.

Per exemple, en alguns convenis col·lectius, sí que es podria emprendre aquesta opció de sol·licitar una bestreta de la nòmina del nostre treball, que encara no ha arribat. O el que és el mateix, demanar una bestreta d'aquells dies que encara no hem treballat.

Hi ha excepcions en relació amb la bestreta que has de conèixer

Però, també hi ha certes excepcions a aquesta petició ordinària d'una bestreta de sou. I és que es pot quedar marcat quin és el percentatge màxim de la quantitat que es pugui demanar amb la bestreta.

Com citàvem anteriorment, això sempre vindrà fixat pels  convenis col·lectius, ja que hi pot haver una gran variació dels uns als altres.

De moment, si estàs pensant en planificar les vacances d'estiu, pots sol·licitar aquesta bestreta. Per exemple, dels primers 15 dies del mes de juny, que segur que et va molt bé per reservar la teva pròxima destinació de vacances, o bé per estalviar uns euros més si prefereixes quedar-te a casa .

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Una quantitat que sempre va bé per tapar forats o deutes que puguem tenir en aquests temps que corren. Una època que està tornant massa convulsa quant a la pujada del preu dels aliments o de les quotes hipotecàries per la pujada de tipus.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!