El Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (BIOCOMSC) ha afirmat que amb dades semiconsolidades del cap de setmana i de dilluns es pot veure que «no s'ha produït cap acceleració en la pujada de casos per Setmana Santa». Tot i això, reconeix que es fa difícil avaluar si el creixement està al 5% o al 10% setmanal amb els resultats dels tests d'antígens i que caldrà esperar a les dades dels pròxims dies. Així es podrà saber si els dies després de Setmana Santa es va mantenir el creixement de casos o anava a la baixa amb la reducció de l'activitat i els efectes de la tornada al confinament comarcal el passat cap de setmana.
Amb dades semi consolidades del cap de setmana i de dilluns podem ja saber que no s'ha produït cap acceleració en la pujada de casos per setmana santa. @AQuAScat 1/ pic.twitter.com/86bYeH8poa
— BIOCOMSC (@BIOCOMSC1) April 14, 2021
En un fil a la xarxa social Twitter, el grup d'investigació de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) sí que ha destacat, però, que la situació a les UCI va ser «molt dolenta» la setmana passada i que s'ha d'evitar arribar als 600-700 llits ocupats. Ara com ara, segons el darrer balanç del Departament de Salut, als hospitals catalans hi ha 511 pacients crítics, set menys que en l'anterior balanç.
En aquest sentit, el professor del BIOCOMSC, Enric Álvarez, ha explicat que «la Setmana Santa no ha accelerat el ritme de creixement. No s’ha disparat el nombre de casos, més enllà del ritme que ja portava».
«Tenim molt poc marge»
Sobre el descens de pacients a les UCI d'aquest dimecres, Álvarez ha assenyalat que «no tenim prou dades per saber si ha estat una fluctuació puntual i demà ens trobem una nova pujada o si això és els primers apunts de reduir la càrrega de les UCI». Ho ha dit en una entrevista al programa 'El món a RAC 1', on ha afegit que «tot el que no sigui un creixement tan horrible com la setmana passada, que va ser esgarrifosa, és bo. El problema és que tenim molt poc marge».
L'investigador del BIOCOMSC ha assegurat que les dades de les UCI encara no reflecteixen el procés de vacunació. En aquest sentit, Álvarez ha dit que «la possibilitat d’entrar a l’UCI és molt gran també en persones de 50 o 60 anys. Per tant, les UCI encara funcionen de forma independent de la campanya de vacunació».
Sobre aquesta qüestió, preveu que «no serà fins que hi hagi un percentatge important d’aquesta franja vacunada, que començarem a veure l’efecte de les vacunes als hospitals», moment en el qual «el sistema hospitalari es veurà molt relaxat».