Mascarilla de Porveil en la cabeza de un maniquí

Demanen la retirada de mascaretes a Espanya per possibles riscos pulmonars

El model en qüestió és del tipus FFP2 i podria ser perillosa per la presència de grafè en la seva composició

La polèmica sobre l'ús de diferents mesures preventives no abandona la lluita contra el coronavirus. Són milers les teories i propostes des de diferents àmbits que assenyalen l'ús d'un factor i, segons més tard, algú més ho cancel·larà per algun motiu. I és que aquesta polaritat és un dels símptomes de la pandèmia. L'última polèmica gira al voltant de les mascaretes FFP2, que segons el Sindicat Professional de l'Ertzaintza conté en la composició alguns models el grafè.

Aquesta substància perillosa per a la salut ha estat assenyalada per les forces de l'ordre, ja que segons adverteixen, s'ha repartit per diferents instàncies policials i que, per tant, podria tenir efectes negatius en la salut dels agents, en concret als seus pulmons. El model assenyalat és el distribuït per l'empresa Shenquean-Iturri, que després d'un estudi, s'ha determinat que aquesta substància s'incloïa dins de la seva confecció.

Aquest fet cobra força després que la Central Sindical Independent de Funcionaris, CSIF, demanés a la Junta de Castella i Lleó la retirada de totes les mascaretes que poguessin tenir com materials emprats el grafè. En resposta a aquesta petició, la Gerència Regional de Salut va prohibir la distribució de la Shenquean-Iturri pel risc d'inhalació de nanopartícules de grafè. 

Altres centres sanitaris se sumen a la prohibició d'aquestes mascaretes

És el cas d'alguns hospitals de Madrid. Els sindicats recullen la mateixa opinió que els organismes esmentats anteriorment. «Després de comprovar que a Alcalà d'Henares estem utilitzant les mascaretes FFP2 marca Shenquean-Iturri, les mateixes que la Gerència Regional de Salut de Castella i Lleó ha retirat per un potencial risc d'inhalació de grafè. Exigim que es retirin immediatament per evitar el seu ús per les treballadores i s'avaluïn els possibles riscos que hagin pogut comportar, ja que portem mesos utilitzant-les», afirmen.

Aquesta no és la primera polèmica derivada de l'ús de mascaretes al nostre país ni a l'estranger. Si bé és cert que la majoria d'especialistes sanitaris ressalten la gran tasca d'aquestes en el procés de prevenció per a qualsevol patologia, el primer país en el qual va saltar l'alarma pel que fa a aquest tipus de mesura de prevenció va ser Canadà.

Al país nord-americà, les autoritats han demanat suspendre el seu ús després d'haver-les distribuït a milions de persones. En concret la marca que s'ha encarregat de la seva comercialització és Metallifer, en colors gris i blau.

Espanya i les mascaretes

Des de la seva oficialitat al BOE, han estat moltes les lleis que han tractat l'ús o no de les mascaretes, així com els espais en què són d'ús obligatori. Precisament aquesta última premissa és la que més polèmica ha generat en tot el procés, ja que alguns no veuen indispensable el seu ús a temps complet. Per exemple, en una muntanya a l'aire lliure amb la distància pertinent.

D'aquesta manera, el ministeri de Sanitat ha acceptat actualitzar una llei que la mateixa Carolina Darias confessava que estava desactualitzada. «S'està treballant de manera tècnica per intentar, dins del marge que possibilita la llei, elaborar uns criteris tècnics d'aplicació. Espero que en aquest marge d'actuació puguem trobar un espai per a aplicar aquesta llei de la manera més harmonitzada i contextualitzada possible», va comentar la ministra.

Tot i això, la modificació d'aquesta activitat, no suposarà que ens deslliurem de l'element de prevenció en llocs públics concorreguts, però sí que ho farà en zones de «bany al mar, llacs o embassaments, rius o altres espais aquàtics naturals o en piscines en exteriors o cobertes». Inclou també aquelles activitats durant els quals s'estigui descansant, menjant o bevent.