Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la terrassa d'un bar a la plaça Verdaguer de Tarragona

El canvi que vol aplicar Barcelona als seus restaurants: «Ha vingut per quedar-se»

L'Ajuntament defensa que el servei de 'take away' ha permès mantenir oberts els 80% dels bars i restaurants durant la pandèmia

El sector de la restauració necessita aire. I ho necessita com el pa que menja. Les restriccions i els canvis de normativa han deixat el sector a l’estocada i, per això mateix, reclamen constantment al Govern que els permeti ampliar el seu horari. Davant la negativa, però, l’Ajuntament de Barcelona insta als seus bars i restaurants a apostar pel servei de ‘take away’.

L'Ajuntament de Barcelona i Barcelona Centri de Disseny han publicat la guia 'Com implementar amb èxit el delivery i take away en el teu negoci de manera sostenible' per a facilitar al sector de la restauració consells per a incorporar aquests serveis de comandes als seus negocis. La guia, que ha estat presentada aquest dimecres en roda de premsa telemàtica, recull la visió de sis experts en els àmbits de tendències i innovació, gestió de l'espai, sostenibilitat, 'branding', comunicació i implementació.

Una de les vies «més eficaces»

La publicació d'aquesta guia arriba en un moment en el qual tant el consistori com el Barcelona Centri de Disseny consideren fonamental que aquests canals «tinguin èxit i que la clientela i la ciutadania que també s'està adaptant es trobin còmodes i continuïn fent ús». En aquest sentit, la regidor de Comerç, Montserrat Ballarín, ha destacat que la situació provocada per la pandèmia ha accelerat la implantació d'aquests serveis, que considera que s'han demostrat com una de les vies «més eficaces» per a fer front a les conseqüències de la Covid.

Ha defensat que el 80% dels restaurants —segons dades del Gremi de Restauració de Barcelona— s'han pogut mantenir oberts gràcies als serveis de 'delivery' i 'take away', que assegura que «han vingut per a quedar-se», per la qual cosa creu que el sector ha d'aprofitar-los i fer una oferta de qualitat i sostenible.

Per part seva, la directora general del Barcelona Centri de Disseny, Isabel Roig, ha sostingut que el disseny és un «aliat clau» del sector de la restauració i ha afirmat que amb aquesta guia volen demostrar com el disseny pot ajudar a definir nous models de negoci i a implementar la sostenibilitat.

 

Adaptació de l'oferta 

La guia remarca que la implementació del 'delivery' i 'take away' ha d'adaptar l'oferta si els productes del restaurant no poden arribar en condicions òptimes a casa, tenint en compte que l'experiència gastronòmica per a la ciutadania continuï sent positiva.

També destaca que s'ha de fer una redistribució de l'espai dels restaurants per a facilitar que en un mateix espai s'ajuntin les persones que consumiran en el restaurant amb les quals vénen a recollir el seu menjar i amb els treballadors que faran el lliurament. D'altra banda, assenyala que els materials que s'usin en el servei haurien de ser reciclables, reusables o compostables i tenir un segell que garanteixi l'origen sostenible dels materials.

Així mateix, indica que el disseny sigui circular seguint els models de residu zero i proposa experiències 'phygital' (un híbrid entre físiques i digitals) i un ritual de 'unboxing' (desempaquetat).