El professor del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC) de la UPC, Enric Álvarez, ha assegurat que davant el final d'alarma, i l'aixecament de la majoria de restriccions que es preveu, el més important serà el comportament social de la ciutadania. Ho ha dit en una entrevista al programa 'El Món a RAC 1', en què ha assenyalat que «la mobilitat en si no és el problema, el problema és la interacció social en entorns de risc. Si permets interiors amb molta gent o aglomeracions sense mascareta, les dades pujaran perquè el nivell de gent vacunada no és suficient».
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
En aquest sentit, cal recordar que l'estat d'alarma finalitzarà el pròxim 9 de maig i la voluntat del govern espanyol és no prorrogar-lo. Tot i això, hi ha diverses comunitats autònomes que ja estudien diferents mecanismes per tal de poder mantenir restriccions sense el paraigua de l'estat d'alarma, vigent a Espanya des de fa sis mesos.
La plana de Lleida i la Noguera, els territoris que més preocupen
Les dades de la pandèmia a Catalunya continuen estancades, amb la preocupant dada de persones ingressades en UCI, que es manté al voltant de 500. En aquest sentit, Enric Álvarez ha destacat que les zones que més preocupen a hores d'ara són la plana de Lleida i la Noguera, que presenten dades preocupants. L'investigador del BIOCOMSC ha explicat que «mantenen amb unes incidències elevades. Això fa que l’Hospital Arnau de Vilanova estigui en una situació complicada». Aquest divendres les dades, però, les dades han donat una treva a les comarques de Lleida, amb cinc malalts menys a l'UCI.
Una de les dades més importants d'avui @AQuAScat@opendatacat és que sembla confirmar-se trencament de la pujada de la càrrega de les UCIs de Lleida amb baixada de 5 ingressats. Situació complicada encara però, de moment, no empitjora. Desitgem que comenci baixada sostinguda.
— BIOCOMSC (@BIOCOMSC1) April 30, 2021
En aquest sentit, l'investigador català ha recordat que cal que les persones que tenen més risc respectin les mesures de seguretat, portant mascareta, mantenint la distància de seguretat i la higiene de mans. Álvarez ha dit que s'ha de ser molt curós, alhora que ha manifestat que «la probabilitat d’una persona de 45 o 50 anys d’entrar a l’UCI és elevada comparat amb altres malalties. No estan vacunats i la possibilitat d’entrar-hi és significativa».