Mans agafant un ventall de bitllets d'euro

Si tens un d'aquests bitllets, pren nota del que acaba de dir el Banc d'Espanya

Posen el focus en què passa amb un tipus de bitllets

Hi va haver un temps en què el nivell de circulació dels bitllets de 500 euros era elevat. Però amb el pas del temps, aquests nivells han baixat als 10,8 milions a l'abril d'aquest any.

Ens referim a la xifra històrica més reduïda des que l'euro va entrar en circulació ja fa 21 anys, l'1 de gener de 2002. Les dades que ha publicat els últims dies el Banc d'Espanya deixen ben clar que aquest bitllet està cada cop més en desús.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Una de les raons d'aquest fet és que des del primer mes del 2019, es va deixar d'emetre per sempre. Aquest tipus de bitllets de 500 euros es feien servir fonamentalment per al pagament d'activitats il·legals, el frau fiscal o el finançament del terrorisme.

L'avís del Banc d'Espanya per als que tenen bitllets de 500 euros

Cal assenyalar que l'import d'aquest tipus de bitllets que circulaven a Espanya el mes d'abril passat va ser de 5.400 milions d'euros.

Foto d'un munt de bitllets de 500 euros.
S'ha reduït la quantitat de bitllets de 500 que circulen actualment | Getty Images

Per exemple, un mes abans, la suma de tots aquests bitllets rondava els 5.500 milions d'euros, provocant que hagi baixat en només 30 dies un 1,8%. I el descens és molt més gran si ens atenim als últims 12 mesos, un descens del 22,3%, quan en sumaven 6.950 milions.

Hem d'apuntar que tot i que el Banc d'Espanya va deixar d'emetre aquests bitllets el 2019, qualsevol els pot continuar utilitzant com a mitjà de pagament. Poden fer-ho fins i tot com a dipòsit de valor per als estalviadors.

Des del gener del 2019, es van deixar d'emetre bitllets de 500 euros

A més, el Banc d'Espanya deixa clar que tant els bancs com les oficines i les companyies de transport de fons poden continuar utilitzant aquests bitllets. Tindran valor indefinit i es podrà canviar a qualsevol banc nacional o central de la zona euro quan l'usuari vulgui.

D'altra banda, els bitllets de 50 euros van baixar a l'abril a 3 milions i es van situar en 1.456 milions d'unitats. A més, l'import va arribar a una xifra aproximada de 72.800 milions d'euros.

Imatge d'una persona traient diners d'un caixer automàtic
Cada vegada és més gran la diferència entre els bitllets distribuïts i els retirats | GETTY IMAGES

Pel que fa als bitllets de 100 euros, es va obrir una gran distància entre els bitllets emesos i els retirats el mes d'abril passat. El motiu, que els bancs que treballen a Espanya van donar al Banc d'Espanya un nombre de bitllets més elevat dels que es van posar a circular.

Per a més detalls, la quantitat que va variar entre els bitllets emesos i els retirats va ser de 168 milions d'unitats. Ens referim a una xifra de dos milions més si ho comparem amb el mes anterior.

Aquestes són les diferències notables entre els bitllets emesos i els retirats

Si ens acostem als bitllets de 200 euros, la diferència entre els emesos i els retirats arriba als 6 milions, una xifra molt semblant a la del mes previ. El motiu d'aquestes diferències és que Espanya és un país que rep turisme i, amb seguretat, molts dels turistes han deixat a Espanya milers de bitllets d'aquesta classe.

I és que una gran quantitat dels diners que porten els turistes acaba en entitats de crèdit. Aquests retornen de forma parcial molts bitllets al Banc d'Espanya perquè no en requereixen tants per gaudir de les necessitats dels seus clients.

Si ens centrem en els bitllets de menor valor, 10 i 20 euros, la diferència entre el que s'havia distribuït i les devolucions de bitllets va ser igualment amb saldo negatiu.

Estem parlant d'una diferència de fins a 1.700 milions de bitllets si ens centrem en els bitllets de 10 euros. I de 2.405 milions de bitllets si ens referim als bitllets de 20 euros, una diferència propera als 10 milions.