Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d´un fons amb molts bitllets d´euro i una persona gesticulant bogeria

Els bitllets d'euro gairebé impossibles de trobar a Espanya: cada cop més rars

Ja fa uns quants anys que van deixar de fabricar-se, però al nostre país encara n'hi ha uns quants

Hi ha una sèrie de bitllets d'euro que cada cop són més complicats de trobar a Espanya. Últimament, amb prou feines s'utilitzen. De fet, malgrat portar ja uns quants anys en circulació, són moltes les persones que mai els han vist. Ens referim als bitllets de 500 euros. És possible que fins i tot la gent els doni per suprimits, ja que escassegen en el dia a dia, però la realitat és una altra de ben diferent.

El que ningú posa en dubte és que es troben en clara reculada. A la zona euro, el mes de maig passat només en quedaven en circulació 10,6 milions, recull El Periódico.

Es tracta de la quantitat més baixa des que va entrar en funcionament l'euro, apunta el Banc d'Espanya. La tendència, a més, és anar desapareixent. Des del maig del 2022 fins al mateix mes d'aquest any el seu ús va caure un 22%.

La dada que resulta especialment sorprenent

De les dades facilitades per les autoritats europees se'n pot extreure una conclusió especialment sorprenent que afecta Espanya. A casa nostra encara continuen en circulació bitllets de 500 euros per valor de 5.300 milions d'euros. També va experimentar un descens respecte a fa un any, quan hi havia 6.800 milions.

El que és realment cridaner és que la meitat d'aquests bitllets que estan en circulació a Europa es concentren a Espanya. Sobretot perquè hi ha gairebé una vintena d'estats que també utilitzen aquest tipus de moneda.

Muntatge d´un fons de feixos variats de bitllets d´euro i una noia sorpresa amb la boca oberta
La meitat de bitllets de 500 de tot Europa es troben a Espanya | Getty Images, Viktor Gladkov

El Banc Central Europeu va sol·licitar el cessament de producció el 2016, però a Espanya es van continuar emetent fins al 2019. Hi havia un motiu bàsic que empenyia la institució financera a adoptar aquesta mesura. I és que es pretenien evitar que s'utilitzessin per a activitats il·lícites o delictives.

En aquella època encara es manejaven al país bitllets de 500 euros per un total de 15.500 euros. Això, però, ja ha passat a la història. La retirada s'ha anat fent de manera progressiva, i ha concedit més espai a bitllets d'altres valors. Cal deixar clar que continuen sent vàlids. Són diners de curs legal que es poden utilitzar tant per a les compres com per a l'estalvi.

En diferents sectors professionals encara s'empren amb força freqüència. És, per exemple, el cas d'entitats financeres, empreses de transport de fons i canvi de moneda.

Els motius pels quals s'estan suprimint de la circulació

Els experts sostenen que el paper de moneda de 500 euros és poc pràctic per manejar-se en el dia a dia. Resulten molt complicats d'usar per a activitats rutinàries com poden ser compres a supermercats o botigues. La majoria de negocis només admeten bitllets fins a 100 o 200 euros com a màxim.

Suposa un problema seriós per a ells, ja que podrien quedar-se sense canvi si diverses persones paguessin amb 500 euros. És molt més còmode utilitzar valors més reduïts.

Tal com assenyalen a l'esmentat mitjà, aquells que tinguin intenció de canviar-los poden fer-ho als bancs de la zona euro. En aquestes oficines en comprovaran la validesa i es veuran en l'obligació d'identificar-ne el propietari.

Muntatge d'una noia traient bitllets d'un caixer automàtic al costat d'una imatge de bitllets
Als bancs es poden canviar els bitllets de 500 euros | Ptnimages

És la forma que tenen de combatre el blanqueig de capital o qualsevol activitat il·lícita. Un cop es faci entrega del bitllet de 500 euros ens n'entregaran d'altres pel mateix valor, però en bitllets més petits.

Hi ha la possibilitat que en alguna empresa o negoci els acceptin a l'hora de fer adquisicions. És el cas, per exemple, de botigues d'electrodomèstics on el cost d'aquests aparells s'aproximaran a aquesta quantitat. Però això depèn de les condicions que imposi cadascú.