Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Façana d'un edifici residencial

El BOE envia un avís sobre tots els contractes de lloguer a Catalunya: línia vermella

Avisen del que no poden fer els propietaris amb els contractes de lloguer

Avís molt important del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) sobre els contractes de lloguer a Catalunya. Una de les preocupacions més grans dels arrendataris és la possible pujada de la mensualitat que paguen. En aquest sentit, és molt important tenir clar que aquesta problemàtica ja va ser abordada pel Govern.

L'alimentació, l'energia, el transport o l'oci han patit una pujada important en els preus al llarg del darrer any. I el lloguer dels habitatges no es quedarà enrere, encara que, això sí, compta amb certes restriccions que impediran que l'increment sigui abusiu.

El BOE assenyala el límit que no es pot creuar amb els contractes de lloguer

Els llogaters d'un habitatge arrendat no podran patir un augment de més del 2% en la renda. En cas contrari, tindrien la possibilitat de fer una reclamació. El 29 de març passat el Govern va aprovar una limitació a les actualitzacions anuals dels lloguers de cases.

Aquesta mesura s'allargarà, de moment, fins a final d'any. Fins ara, la majoria dels contractes contemplaven pujades anuals utilitzant l'IPC com a referència. El mes de març passat ja va arribar al 7,6%, amb la previsió que continués a l'alça durant la resta del 2022, com finalment va passar.

Foto d'un bloc de pisos
Cada cop és més difícil trobar un habitatge de lloguer a les ciutats | GETTY IMAGES

En vista d'això, l'Executiu es va veure obligat a prendre mesures, per això va decidir fixar un màxim del 2% anual en els acords que complissin un any fins al 30 de juny passat. Aquest text legal s'inclou al Reial decret llei 11/2022 de 25 de juny, que en canviava un anterior del 29 de març.

La intenció inicial és que es prolongués només durant uns mesos, però finalment ha arribat tot l'any. Així que, fins al 31 de desembre del 2022, els increments en els lloguers no podran superar el 2%. En comptes d'aplicar-se l'IPC, s'utilitza l'Índex de Garantia de Competitivitat (IGC). Per dalt determinen un màxim del 2%, mentre que per baix es redueix al 0%.

Quan es tracti d'arrendadors que no siguin grans tinents, hi ha la possibilitat de pactar amb l'inquilí un augment superior del lloguer. Això sí, cal que entre tots dos hi hagi una entesa i sigui acceptat per les dues parts. En el cas dels grans tinents, en cap cas aquest augment no pot excedir el 2%.

L'estratègia dels propietaris per treure benefici

Durant els darrers mesos el preu dels habitatges de lloguer s'ha encarit de manera important. Sobretot a les grans ciutats, on s'aprecia com l'oferta cada cop és més reduïda i la demanda creix, cosa que provoca un increment dels preus.

Una clau a la porta d'una casa oberta
Els propietaris troben formes de pujar els lloguers | Pixabay

Molts propietaris que tenen una casa arrendada han intentat esquivar d'alguna manera les limitacions del Govern. Havien determinat un increment màxim del 2% de la renda, però ells s'han decantat per no renovar els contractes quan aquests s'acaben. D'aquesta manera tenen la possibilitat de signar-ne un de nou, amb una renda més adaptada al mercat. Així, poden cobrar molt més sense necessitat d'estar sotmès a les restriccions imposades per l'administració.

Pèrdua de poder adquisitiu entre els joves

Molts dels que recorren als pisos de lloguer solen ser joves, amb recursos limitats i, de vegades, obligats a compartir casa. Sens dubte, és un col·lectiu molt vulnerable, castigat per les contínues crisis del país. Compten amb sous precaris, i més des que va esclatar la crisi del 2008.

En aquest període, el lloguer mitjà ha crescut vuit vegades més de pressa que els salaris dels joves. El salari mitjà brut de la població entre 25 i 34 anys es va elevar un 4,6% entre 2008 i 2020, segons 20 Minutos. No obstant això, aquesta pujada no es va ajustar a l'experimentada amb el preu de l'habitatge. El preu mitjà de les cases es va disparar entre el 2008 i el 2020 un 38,5%, segons el portal Idealista, i el metre quadrat va passar de 8,1 euros a 11,3.