Vila-seca instal·larà boies ecològiques a la platja de la Pineda. Aquests biòtops marins ecològics serviran per regenerar la vida marina de la platja, a banda de la seva funció convencional d'orientar als vaixells i delimitar canals marítims. Aquest tipus de boies compten amb el finançament de Repsol i ja se n'han instal·lat 135 a Altafulla, Torredembarra, Tarragona, Salou, l'Ametlla de Mar i l'Hospitalet de l'Infant.
Aquests biòtops estan fets d'obra i pedra que, per les seves grans dimensions i el seu disseny i materials, atrauen la fauna i flora marines fins que arriben a formar un escull. La mida d'aquests és d'1,30 metres o dos metres d'alçada, per metre i mig d'amplada, que en conjunt arriben a un pes d'entre 800 i 1.600 quilos. El material és un ciment específic per al mar, de pH neutre i que és molt utilitzat en construccions submarines, així com el carbonat de calci.
Un biòtop permanent
La forma i mida és molt diferent i varia segons la fondària en què es vulgui col·locar. També inclouen multitud de cavitats, grans i petites, que es converteixen en metres de refugi per a les espècies existents en moment de temporals. La pervivència d'aquest ecosistema creat també és major, ja que els biòtops ecològics s'instal·len de manera permanent, al contrari que els convencionals, que tenen com a base blocs rectangulars de formigó que es treuen i es posen cada temporada.
En els biòtops ecològics, només s'ha de canviar la boia de plàstic superior que està unida a aquest i tota la vida marina que s'hi genera persisteix al fons marí. Una vegada cada estiu, els submarinistes han de buscar, via GPS, la localització exacta del biòtop i instal·lar-hi la nova boia. A més, els biòtops incorporen un sistema de boia intermèdia, que facilita les tasques de preservació del fons marí, ja que permet que la part de la cadena sobrant de la boia que sura quedi flotant i no es malmeti.