Imatge d'arxiu de la façana d'una botiga d'un establiment de la cadena de supermercats Grup Bon Preu

Bon Preu agafa avantatge en el procés de compra de Caprabo

La cadena catalana vol ampliar la seva presència a Catalunya i vol fer-se amb el 100% del negoci que ara està en mans d'Eroski

El sector de la distribució d'aliments ha confirmat el seu paper rellevant durant la pandèmia del coronavirus i pròximament podria veure una important operació de compravenda. Segons explica aquest dimarts el diari econòmic 'Cinc Días', Bon Preu ha agafat avantatge en el procés de compra de Caprabo, la cadena catalana que des de fa mesos intenta vendre Eroski per tal de complir amb l'acord de refinançament que va pactar amb els bancs creditors fa poc més d'un any. 

Segons explica el citat mitjà, Eroski va refinançar 1.500 milions d'euros de deute, amb el compromís d'amortitzar 455 milions d'euros abans de 2024 i aconseguir socis externs per alguna de les seves filials —o fins i tot vendre-les. L'objectiu de la cadena és mantenir la seva estructura cooperativista de la matriu i evitar que l'empresa passi a mans dels creditors per la capitalització del deute.

Eroski manté que Caprabo no està en venda

En aquest sentit, un dels actius més importants que té Eroski és la cadena catalana de supermercats Caprabo —amb 303 botigues a Catalunya i Navarra—, adquirida l'any 2007 per 1.300 milions d'euros i principal font del seu deute. Segons fonts del sector, la cooperativa basca va moure fitxa fa setmanes i va encarregar a la consultora Price Waterhouse Coopers (PwC) —que va pilotar el refinançament del deute— la recerca d'un comprador, procés en què Bon Preu sembla haver aconseguit una posició de privilegi.

Tot i que fonts d'Eroski citades per 'Cinco Días' neguen que Caprabo estigui en venda i que la voluntat és trobar un soci per reflotar la cadena, les ofertes que hi ha sobre la taula són de competidors de la cooperativa basca a Catalunya, que tenen l'objectiu d'adquirir el 100% de Caprabo. Des de Bon Preu, han indicat que estan «oberts i pendents» de les oportunitats del mercat i valoren «tot allò que ens beneficiï com a grup i al servei dels nostres clients».

El negoci d'Eroski a les Illes Balears

L'operació amb Caprabo no és l'única que té oberta Eroski, que també ha encarregat a PwC la cerca d'un soci minoritari per al seu negoci a les Illes Balears. En aquest sentit, fonts consultades asseguren que la cooperativa basca manté fortalesa en el mercat balear i és molt més reticent a cedir el 100% del seu negoci.

La clau en aquesta operació, segons assegura 'Cinco Días', és la possibilitat que un possible acord inclogui per Eroski una opció de recompra del negoci per recuperar el control.