Fernando Simón en una roda de premsa amb camisa blanca i escrivint amb un bolígraf

Fernando Simón obre la porta a decretar l'estat d'alarma en una nova comunitat espanyola

No es permetrà la sortida o entrada de persones a la Comunitat durant 15 dies

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha afirmat que si les mesures que ha acordat Navarra no compten amb l'aval dels tribunals, tal com va passar amb la Comunitat de Madrid, «caldrà veure quines alternatives» es plantegen per a normalitzar la situació.

Simón ha fet aquesta reflexió en revelar-se durant la roda de premsa sobre les últimes dades de la pandèmia que Navarra quedarà sota mesures de confinament perimetral i no es permetrà la sortida o entrada de persones a la Comunitat durant 15 dies, excepte en els casos autoritzats.

Durant la roda de premsa, Simón ha explicat que en la Comunitat de Madrid es va decretar l'estat d'alarma després que els tribunals rebutgessin les mesures de confinament del Ministeri de Sanitat i ha destacat que per això no cal considerar l'estat d'alarma com una cosa negativa, sinó com una eina jurídica més.

Per això entén que mentre les comunitats autònomes puguin fer propostes que no siguin rebutjades i les puguin aplicar, no serà necessari l'estat d'alarma. Poc abans de conèixer-se les mesures adoptades a Navarra, Simón ja assenyalava que aquesta comunitat té una incidència acumulada «molt alta», de 945 casos per cada 100.000 habitants.

A més, si bé no ha arribat a haver-hi col·lapse en les UCI, s'està «deixant de fer activitat rutinària» en els centres sanitaris, i això «ja és problemàtic», ha advertit. També ha destacat que a Navarra la incidència en la mitjana d'edat és més baixa i, per tant, l'impacte en la incidència acumulada no és proporcional al que passaria si l'edat mitjana fos més alta.

Una «petita tendència ascendent»

Fernando Simón ha observat una «petita tendència ascendent» de la pandèmia de COVID-19 a Espanya, després de les dades d'incidència d'aquesta finalitat de setmana, quan s'han notificat 37.889 nous positius.

«No estem evolucionant prou bé. 310 casos per cada 100.000 habitants és molt alt, sí que és veritat que hi ha diferències entre comunitats autònomes. Estem en una fase en la qual podríem estar en la fase d'ascens com estem veient a Europa», ha advertit l'epidemiòleg del Ministeri de Sanitat en roda de premsa aquest dilluns, després de la reunió del Comitè de Seguiment del Coronavirus.