Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Professional sanitari atenent un pacient al servei d'urgències a l'Hospital de Palamós

Setmana clau als hospitals catalans per mantenir les operacions programades

Els centres sanitaris de Catalunya han duplicat l'atenció de malalts amb Covid-19 i la seva capacitat assistencial està gairebé al límit

Professional sanitari atenent un pacient al servei d'urgències a l'Hospital de Palamós
Els hospitals catalans es juguen en els pròxims dies poder mantenir la seva activitat programada. | ACN

La situació als hospitals catalans davant la segona onada de la pandèmia de coronavirus comença a ser preocupant. Segons explica aquest dimarts el diari 'La Vanguardia', la majoria de centres sanitaris de Catalunya està a punt d'esgotar la seva capacitat d'assistència a malalts de Covid-19 sense que això afecti les operacions programades i l'activitat habitual. En aquest sentit, el rotatiu assegura que en els darrers 10 dies la majoria d'hospitals han duplicat —-i triplicat— l'hospitalització de contagiats de coronavirus.

El citat mitjà afirma que els centres sanitaris catalans gairebé han esgotat la seva capacitat d'ampliar llits per a malalts de Covid-19 sense modificar l'activitat habitual. A aquest fet, cal sumar la falta de professionals extra per poder cobrir l'ampliació de serveis. La situació, però, és diferent de la del passat mes de març, ja que l'increment de pacients està sent gradual i no de manera sobtada.

Mantenir l'activitat programada per no engreixar, encara més, les llistes d'espera

Un dels exemples és l'Hospital del Vall d'Hebron, que ha passat de 30 pacients ingressats a 80, dos dels quals són nens. Les UCI encara tenen capacitat d'acollir malalts, ja que, ara com ara, hi ha 15 pacients crítics de Covid-19, una xifra inferior a la passada setmana, tot i que es preveu un increment en els pròxims dies. La subdirectora assistencial del centre sanitari barceloní, María José Abadías, explica que «ara els malalts arriben abans a l'hospital gràcies a l'esforç diagnòstic de l'atenció primària, la qual cosa permet una atenció més primerenca i millors respostes».

Un altre hospital de la capital catalana, el de Sant Pau, ha multiplicat per set les hospitalitzacions, passant de dos ingressos al dia als 14 en els darrers tres dies. Per afrontar aquest increment, han habilitat 30 llits addicionals per a urgències en una sala d'espera de radiodiagnòstic, però la situació comença a estar al límit. Tot i això, el centre manté la seva activitat habitual. El director mèdic assistencial de l'hospital Sant Pau, Xavier Borràs, «tots els hospitals estem bolcats a avançar en la llista d'espera que va créixer fins a límits no ètics en la primera fase de l'epidèmia, i si aquesta setmana aconsegueixo més anestesistes, mantindrem tots els quiròfans de tarda».

La falta de personal, el gran hàndicap

Tot i la possibilitat d'ampliar espais i llits per atendre malalts de Covid-19, els hospitals catalans tenen el hàndicap de la falta de personal. És el cas, per exemple, de l'hospital del Mar. El director assistencial del centre, Julio Pascual, explica al diari 'La Vanguardia' que es dona «sobretot en infermeria. Nosaltres tenim una planta de reserva amb 20 llits d'UCI per a assegurar l'atenció de crítics no Covid, però qui els atendrà les 24 hores? Acabem robant-nos professionals».

La situació és més positiva en altres hospitals, com Bellvitge, que compta amb instal·lacions i personal suficient, i Can Ruti, que ha anat ampliant la seva capacitat de manera preventiva en els darrers mesos. Tot i això, no hi ha respir als centres sanitaris catalans, que en els pròxims dies es juguen poder mantenir la seva atenció a altres patologies diferents de la Covid-19.