La situació del coronavirus a Espanya: Baixen els contagis i la incidència es manté

La incidència pràcticament no ha variat des de divendres, a diferència del cap de setmana

Amb el final de l'estat d'alarma cada vegada més a prop, Espanya ha passat un nou cap de setmana de la pandèmia i, de nou, Sanitat ha aportat les dades oficials que indiquen com està sent l'evolució de la Covid-19 a tot l'estat. Així doncs, s'ha publicat ja l'informe diari.

Segons les dades proporcionades avui dilluns pel govern espanyol, el nombre de contagiats a Espanya ha augmentat durant aquest cap de setmana fins als 3.488.469. Això suposa un increment en aquest cap de setmana, des de divendres, de 19.852 casos de Covid.

Es tracta d'una xifra significativa, ja que la mateixa dada el cap de setmana passat va ser de 21.071 casos nous, que ja va ser una xifra inferior a la del cap de setmana anterior, en què hi va haver 22.744 casos nous. Així doncs els nous casos que es van sumant cada cap de setmana segueixen una tendència a la baixa.

Pel que fa als casos diaris diagnosticats en el dia immediatament anterior, la xifra ha estat de 2.160. Cal esmentar que els dilluns aquesta dada no és massa significativa, ja que es produeix l'efecte cap de setmana i la xifra sol ser bastant més baixa del que és habitual.

Les dades que s'estaven donant de contagis diaris en els últims dies rondaven més aviat els 5.500 casos diaris i per poder comparar amb certesa caldria esperar a les dades de demà, dimarts.

La incidència no puja

D'altra banda, una dada que sí que és de les més significatives, especialment ara, és la incidència acumulada. L'última dada que es va conèixer va ser la de divendres passat, és a dir, dia 23 d'abril. Llavors se situava en els 235,51 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies de mitjana a Espanya.

Doncs bé, avui aquesta dada ha variat molt poc i ha pujat fins als 235,59. Això suposa, per tant, que s'ha mantingut una certa estabilitat en aquest indicador durant el cap de setmana.

Cal recordar que, en els últims dies, la incidència acumulada a Espanya havia anat pujant a poc a poc, alguns dies s'havia mantingut més estable, però tot i així, no havia aconseguit una baixada significativa cap dia. De fet, la setmana passada es va iniciar amb una incidència de 230,54 per cada 100.000 habitants i va acabar, amb les dades de divendres, amb 5 punts més.

Sí que cal dir que el cap de setmana anterior la incidència es va disparar de forma alarmant, 17 punts de divendres a dilluns, de manera que la pujada durant aquesta setmana ha estat més frenada, cosa que es podria veure com un fet més positiu, o, si més no, no tan dolent.

Això sí, segueixen sent diverses les comunitats que es mantenen amb una incidència força elevada, com és el cas del País Basc (527,18), Melilla (437,55), Madrid (393,97), Navarra (368,27) i Catalunya (295,52).

També podrien considerar-se les autonomies de Ceuta (277,90), la Rioja (271,95) i Aragó (266,06), amb incidències massa elevades, encara que no tant com aquestes primeres, ja que superen el llindar dels 250 casos per cada 100.000 habitants, establert per considerar una zona de risc. La resta de comunitats d'Espanya se situen per sota d'aquest punt.

D'altra banda, pel que fa a les morts, de divendres a avui s'han sumat a l'total 147 decessos, ja que la dada que es va donar el dia 23 era de 77.591 morts des de l'inici de la pandèmia, mentre que la dada d'aquest dilluns indica que són ja 77.738 els morts per Covid a Espanya.


Comentaris

envia el comentari