Laura Borràs, portaveu de JxCat al Congrés, ha visitat Felip VI a Zarzuela amb un missatge clar: «Els catalans no tenim rei». Tal qual li ho ha dit al monarca només començar la reunió, a més de retreure-li que hi hagi «presos polítics» a Espanya i que en el seu discurs del 3 d'octubre de 2017 es convertís en «actor de part» contra l'independentisme.
En una de les cites més esperades de la ronda de consultes amb el Borbó, Borràs ha assenyalat al cap d'Estat que «podria haver jugat un rol més discret» en el conflicte català, retraient-li que, amb el seu discurs dos dies després del referèndum il·legal de l'1-O, moltes persones, «fins i tot monàrquiques i no independentistes», van sentir que «el rei estava prenent part» de manera desafortunada en la situació.
La investidura de Sànchez
La diputada independentista també ha volgut parlar de la investidura de Sànchez amb el rei, recordant-li que JxCat manté la seva posició i no farà president el líder socialista si aquest no es compromet a negociar l'autodeterminació del poble català.
De totes maneres, la Mesa del Congrés ha decidit mantenir la majoria absoluta de la Cambra en 176 vots malgrat la suspensió dels diputats independentistes, per la qual cosa Pedro Sánchez no podria ser investit en primera votació –on cal majoria absoluta- però sí que ho faria en segona votació, on només calen més vots a favor que en contra i –mentre ERC i JxCAT no substitueixin els diputats suspesos- en tindria prou amb els 175 del Grup Socialista, Podem, PNB, CC, Compromís i PRC.
Missatge de Puigdemont al monarca
Borràs ha transmès al rei tot allò que ha volgut però, a més, era portadora d'un missatge vingut de Waterloo. Ha fet d'intermediària i li ha transmès unes paraules de Puigdemont a Felip VI: «M'agrada més com a príncep de Girona que com a rei». El monarca ha tingut resposta ràpida, segons explica Borràs: «A mi també m'agrada més com a alcalde de Girona que com a President de la Generalitat».
[predef]fb-catalunya-345[/predef]
Altaveu dels presos catalans
Laura Borràs ha volgut representar també la veu dels presos catalans, en especial al cap de llista de JxCat, Jordi Sànchez, a qui el Tribunal Suprem va denegar participar en la ronda de consultes amb el rei.
Així, ha fet entrega al monarca d'una carta de Sànchez, de la qual no ha revelat el contingut, amb esperança que el monarca tingui «empatia» cap als presos i entengui «el dolor» de les seves famílies. A més, ha aprofitat per adjuntar-li també una còpia de l'opinió del grup de treball de l'ONU sobre la situació dels líders independentistes a la presó.
«No pot castigar-se una realitat ignorant-la. És necessari conèixer-la i fer l'esforç de comprendre-la. I avui la realitat s'ha assegut davant d'ell per poder donar-li a conèixer la situació de viva veu», ha explicat Borràs als periodistes un cop finalitzada la reunió al Palau. Assegura que ha mirat als ulls al monarca per dir-li «el que mai no havia escoltat dels llavis d'una dona catalana», que va anar a votar l'1 d'octubre com milers de ciutadans, «violentament reprimits».