L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha posat en marxa tres visors que mostren des de l’aire l’extensió dels danys que el pas del devastador temporal ‘Glòria’ va causar a Catalunya. En concret, aquesta nova eina ofereix imatges comparatives abans i després de la borrasca al Delta de l’Ebre, el Fluvià, el Ter, la Tordera, el Baix Ter i tota la línia costanera.
D’aquesta manera, la nova eina permet ser un mecanisme per tal de quantificar l’avaluació dels danys dels desperfectes del temporal a les administracions, així com donar l’oportunitat a la ciutadania de veure el grau d’afectacions d’una manera senzilla i visual. Clica aquí per veure la nova eina.
L'@ICGCat habilita 3 visors per comprovar els danys del Gloria al Delta de l’Ebre, Fluvià, Ter, la Tordera, Baix Ter i tota la línia costanera catalana. Utilitzen imatges dels satèl·lits Sentinel 1 i Sentinel 2 i també obtingudes amb vols fotogramètrics https://t.co/a0Khk4wJdgpic.twitter.com/XfmrZ0u7fu
— Territori (@territoricat) February 6, 2020
Els tres visors
Visor de l’evolució de la costa
En aquest cas, el visor compara imatges generades tant amb fotografies aèries com captades per satèl·lit, just abans i després del pas dels darrers temporals a la costa de Catalunya. Si seleccionem la borrasca ‘Glòria’, es veu l’impacte a tot el litoral, incloent-hi destrosses molt concretes, com, per exemple, el trencament del dic del Port del Fòrum de Barcelona.
Visor de riuades
Aquest visor permet la comparació entre el mapa topogràfic, les imatges anteriors a les riuades i les posteriors a la zona de la Tordera (imatge del 24 de gener), el Fluvià (24 de gener), el Ter (28 de gener) i el Baix Ter (23 de gener i, en aquest cas, captades amb el Sentinel 2).
Visor d’estimació del Delta de l’Ebre
Aquest és el primer visor que es va habilitar immediatament després del pas de ‘Glòria’ amb imatges del Sentinel 1. Es pot observar l’estimació provisional de la superfície coberta per l'aigua i/o els sòls humits el dia 9 de gener (en blau fosc, un total de 22.637 hectàrees) i també la superfície addicional coberta per l'aigua en data 21 de gener (en blau clar, 3.941 hectàrees).
A aquestes capes se superposen els límits dels termes municipals. D'aquesta manera es pot copsar tant l'extensió de les zones humides habituals del Delta com els terrenys que han pogut quedar negats per la borrasca, sense diferenciar i es tracta d’aigua salada o dolça.
Imatges des de l’aire
Les imatges actuals s’han fet a partir de vols fotogramètrics de totes aquestes zones. En concret, un avió equipat amb tecnologia d’alta resolució ha obtingut aquestes imatges aèries i, posteriorment, s’han comparat amb les fotografies fetes des de l’aire de les mateixes zones abans del temporal.
També s’han fet servir imatges captades pels satèl·lits europeus Sentinel 2. De fet, dies enrere l’ICGC també va utilitzar imatges del satèl·lit Sentinel 1 per comparar la superfície coberta per l’aigua al Delta de l’Ebre, de manera habitual, amb la que va quedar negada pel pas del ‘Glòria’, tot i que el sistema emprat en aquesta ocasió va ser diferent.