botigues souvenirs

4 de cada 10 botigues de souvenirs a Barcelona no compleixen la normativa

L'Ajuntament de la capital engega una campanya informativa i sancionadora a les zones amb més afluència turística i ja ha visitat 183 establiments

L'Ajuntament de Barcelona ha impulsat aquest mes d'agost una campanya per informar i sancionar als comerços que incompleixen la normativa sobre la venda de souvenirs o articles de record al districte de Ciutat Vella.  Des de febrer s'han anat fent inspeccions a l'Eixample, Gràcia i Horta-Guinardó, zones amb gran afluència turística. Aquesta campanya ja ha visitat 183 establiments, dels quals, el 40% no complien la normativa.

La campanya que, asseguren, no té intenció de sancionar als locals sinó de fer que s'acompleixi la normativa, consta de dues fases. Primerament, els inspectors visiten els locals per tal d'informar-los sobre la normativa. En cas que s'hagin detectat incompliments hi ha una segona inspecció que  pot acabar amb sancions.

Nova regulació que comporta canvis en la normativa

La campanya s'ha desenvolupat amb l'objectiu d'informar de la modificació del 'Pla especial de botigues de records o souvenirs a la ciutat de Barcelona', que va entrar en vigor el desembre de 2018. Amb la nova actualització, s'amplia la prohibició d'obrir nous locals de venda de records en zones de gran afluència turística, com són els entorns d'àrees com la Sagrada Família, el Camp Nou, la Casa Vicens o el Park Güell, així com el barri de Sant Antoni o el districte de Ciutat Vella. 

D'altra banda, la nova regulació estableix la possibilitat que els comerços no llicenciats com a botigues de venda de records puguin tenir fins a un20% de la seva superfície o volum de producció destinat a aquests articles, a banda dels seus productes principals. En aquests casos, però, la normativa exigeix que els souvenirs han de ser agrupats en un mateix espai dins els locals i que no poden estar col·locats als aparadors de les botigues, per tal d'evitar l'impacte que aquests acostumen a generar.

botigues souvenirs
Les sancions per no complir la nova normativa poden arribar als 20.000 euros. | Twitter (@arenasdebcn)

 

Mantenir l'equilibri per protegir el comerç tradicional

L'objectiu final de la campanya és mantenir l'equilibri comercial i protegir el comerç tradicional i de proximitat dels barris de la ciutat. Segons la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, calia demostrar amb la campanya que «Barcelona no és un souvenir i té un comerç ric i divers» i lluitar així contra la gentrificació que es desenvolupa a la ciutat.

En aquest sentit, la regidora de Comerç, Mercats, Règim Intern i Hisenda, Montserrat Ballarín, afirma que Barcelona té «un model de comerç proximitat  que es trenca quan apareix un monocultiu comercial com pot ser el cas de botigues de souvenirs per a turistes». Per aquest motiu, Ballarín apunta que la nova normativa es configura com un «compromís amb el comerç de proximitat, que genera vida i convivència» i que «garanteix els drets de les persones consumidores».

En el marc d'aquesta nova regulació es pot arribar  a sancionar els comerços amb fins a 20.000 euros. L'establert és que se sancioni amb fins a 500 euros per tenir els productes mal col·locats, 3.000 per exposar o vendre productes sense llicència i 6.000 en cas que no es pugui legalitzar aquesta venda.

També et pot interessar...