En els darrers mesos, Barcelona s’ha establert com la ciutat amb més robatoris amb violència de tot l’Estat. Per intentar aconseguir millorar la situació de delinqüència a la ciutat comtal, l’Ajuntament va decidir que reforçaria els dispositius policials amb més agents per incrementar les hores de patrullatge i actuar també contra els manters. Una situació que ha fet que aquests s’hagin manifestat en contra «repressió» i el «racisme institucional», juntament amb activistes d’entitats antiracistes. Però també ha deixat palès que probablement Barcelona tindrà problemes a l’hora de mantenir el reforç policial a partir de setembre, segons fonts sindicals.
«Èxode de mossos» cap a les Policies Locals
Els mateixos comerciants han explicat que els manters que es troben a la plaça de Catalunya i voltants, desplegats pel centre de la ciutat des de fa anys, els han fet perdre 65 milions d’euros, segons informa ‘El Español’. Aquesta situació ha fet que l’Ajuntament hagi arribat a un acord amb el conseller d’Interior Miquel Buch per garantir que no venen els seus objectes falsos al carrer, instaurant des de la primera setmana d’agost un reforç policial en el qual intervenen fins a 300 Mossos d’Esquadra que faran torns de nou del matí a deu de la nit cada dia, tot i que el dispositiu «s'anirà adaptant segons les circumstàncies».
Tanmateix, des dels sindicats han afirmat que «no hi ha» suficients efectius per poder cobrir les exigències que suposa aquest desplegament policial. A més, han afegit que també hi ha un «èxode de mossos» cap a les Policies Locals de diferents municipis catalans. Un detall que serà més patent a partir de setembre, ja que aquest pròxim mes es publicaran les places per a agents de policia municipal després que l’hivern passat s’aprovés la jubilació anticipada als 60 anys d’agents locals i, per tant, part dels mossos podrien ocupar aquestes places.
Un dels motius principals de la migració seria voler estar més a prop de la família i orígens i un altre seria que a la Policia Local es paguen les hores extres segons la normativa europea. A més, els donen majors facilitats per la conciliació familiar, la jubilació és als 60 anys i entre els 56 i els 58 anys poden passar a la reserva activa. Amb tot, el sindicat USPAC proporciona un «servei d'assessorament als mossos emigrants» perquè puguin conservar els seus drets, ja que s’espera que a partir de setembre molts mossos marxin del cos.