Barcelona viu una situació crítica. En menys d'un mes, durant aquest juliol, la ciutat comtal ha sigut l'escenari de cinc morts violentes: dues ganivetades, dos tirotejos i una pallissa mortal. L'última tragèdia va tenir lloc el passat diumenge, 28 de juliol, al Port Olímpic, quan un grup d'uns quatre homes d'Europa de l'Est, en una baralla aparentment multitudinària, va agredir violentament dos joves d'origen xinès —un de 30 anys i l'altre de 25—. Malauradament, el noi de 25 anys va morir hores després de rebre nombrosos cops al cap, convertint-se en la cinquena víctima amb mort violenta a Barcelona del mes de juliol.
Tal com va informar CatalunyaDiari ahir a través del recull d'altres mitjans i les dades policials, els perpetradors del crim eren d'origen rus, de complexió forta i possiblement coneixedors d'algun art marcial. Paral·lelament, la investigació es decanta perquè els agressors fossin un grup que 'caça' ciutadans xinesos o amb fisonomia asiàtica per motius, presumiblement, racials o discriminatoris. En cas que fos així, la ciutat s'enfrontaria a un gran problema: la possible presència de màfies i/o grups racistes sense cap mena de mirament a l'hora de fer ús de la violència extrema.
En #Barcelona, en el puerto olímpico, se desencadenó una pelea entre chinos y rusos que acabó con un ciudadano chino muerto, como consecuencia de los golpes recibidos. Murió horas después en el hospital.
Es el 5° homicidio de este mes en la ciudad. pic.twitter.com/QWsy6LElbe— CPU Policías Unidos (@CPU_Police) 29 de julio de 2019
Els agressors van donar nombrosos cops al cap a la víctima
Segons es pot apreciar en el vídeo que va publicar la Comunitat de Policies Units (CPU) en el seu compte de Twitter, els agressors van fer caure la víctima a terra i li van donar nombroses puntades de peu i cops al cap mentre estava al ras. Cops que, pels traumatismes cranioencefàlics, van posar fi a la vida del jove de 25 anys. Malgrat això, en les imatges es pot veure, paral·lelament, que gairebé ningú va intentar detenir la pallissa fins al final, quan probablement ja era tard. Cal dir que en la zona marítima només hi havia una parella d'agents de la Guàrdia Urbana operatius, un fet que el CSIF —el sindicat de la Policia Local— lamenta i critica.
Per la seva banda, no dubten de l'eficàcia i la preparació dels cossos policials, però sí que ho fan de la quantitat d'agents operatius a la capital catalana: «Potser, amb un dispositiu més ampli, no hauria tingut lloc aquest fatal desenllaç». Les causes d'aquesta manca de forces de la seguretat a Barcelona no es deu únicament a la gestió del Govern municipal d'Ada Colau, tal com critica l'oposició i alguns ciutadans, sinó que també hi ha una raó de pes a tenir en compte: les vacances d'estiu. Coincidint així la irrupció de les bandes criminals i un increment de l'índex de delinqüència amb l'estació amb més descansos dels cossos policials.
La resposta política: augment d'efectius policials
Estem parlant de dotze morts violentes enguany —dues més que en tot el 2018— i un augment del 30% de robatoris amb violència, que, malgrat la pujada paral·lela de detencions en un 17%, sembla ser incessant. El conseller d'Interior, Miquel Buch, va assegurar que les dades dels delictes són «desfavorables» i que és «evident» que a Barcelona hi ha un problema amb la seguretat. Ara bé, tot i que s'hi destinaran 320 agents dels Mossos d'Esquadra, Buch opina que disposar de més efectius no és la solució que erradicarà la delinqüència, sinó que cal també una col·laboració ciutadana i entre els diversos cossos i entitats privades amb aquest objectiu comú.
En conjunt amb la destinació dels 320 mossos, Interior va anunciar ahir, 30 de juliol, el desplegament de la brigada d'antidisturbis al lloc on va ocórrer l'homicidi de diumenge. Amb el fi de vigilar l'oci nocturn i vetllar per la tranquil·litat dels turistes i els barcelonins, els agents de la BRIMO operaran al Port Olímpic, un dels focus més conflictius de la ciutat.
Crisi en diversos sectors
L'apogeu de la criminalitat suposa una amenaça per a nombrosos sectors: el turisme, una de les pedres angulars de l'economia catalana, que es podria veure reduït per la desconfiança dels visitants; l'oci nocturn, que ja ha viscut el tancament d'alguns establiments i ha patit directament trifulgues en l'interior o a prop de diversos locals; i finalment, la política, tant municipal com autonòmica i general, que a hores d'ara, acorralada entre l'espasa i la paret, ultima recursos per enfortir la seguretat a la capital catalana.