És una realitat que Barcelona, en aquests moments, es troba davant una situació excepcional pel que fa a la delinqüència. No només ho diuen els veïns —els quals s'estan esforçant a donar visibilitat a través de les xarxes socials a tota aquesta problemàtica—, sinó també les dades policials que recullen les denúncies que es fan cada dia.
En només el primer trimestre d'aquest any 2019, han registrat 30.385 denúncies per robatoris a la ciutat comtal. Aquesta dada demostra que els delictes s'han disparat, i fa sonar totes les alarmes: demostra que Barcelona està passant per un dels pitjors moments en els últims anys.
Tot i això, més enllà d'aquestes xifres, els actes delictius que puguin esdevenir poden ser més o menys depenent de la setmana. Però el cap de setmana passat es va sobrepassar el límit: un assassinat a Sarrià Sant Gervasi, un apunyalament al Carmel i desenes de robatoris que, encara que s'hagin convertit en un dia a dia, no es poden deixar eclipsar per esdeveniments més greus.
El silenci de Colau ha acabat
A propòsit d'això, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no havia fet fins ara cap declaració ni tampoc havia fet públic cap anunci ni denúncia cap als fets. Aquesta conducta silenciosa per part de l'Alcaldessa ja va crear polèmica, acompanyada d'una allau de crítiques. Però, després de passat cap de setmana accidentat, Colau s'ha pronunciat.
Ada Colau ha demanat al seu equip de govern reunir-se la setmana que ve per a avançar la Junta de Seguretat. La data que tenien marcada per a l'esdeveniment era per al mes d'octubre, però sembla que Colau ha trobat oportú canviar la data per a la setmana vinent a causa de la situació d'excepcionalitat que està vivint la ciutat.
Protestes de veïns i comerciants
Actualment, els veïns barcelonins són els que més s'estan fent veure per a denunciar tots els actes delictius que estan passant. Ara mateix la seva arma habitual és la càmera del mòbil: els vídeos que estan fent córrer per les xarxes socials no només serveixen perquè l'opinió social jutgi els fets, sinó que també és una prova per a fer la denúncia davant la policia. Però no només són els veïns els que estan preocupats, els comerciants també volen una solució immediata.
#ALERTA Detectats nous enfrontaments entre veïns i carteristes al barri Gòtic.
Els carteristes fan signar als turistes un document fals de la Unió Europea i Catalunya i aprofiten per a robar-los.#AlertaHelperspic.twitter.com/f9DzgnwKJS— Helpers[BCN](@BCNHelpers) 28 de juny de 2019
Noves associacions de veïns i comerciants
'Amics de la Rambla', 'Gremi d'Hotelers', 'Barcelona Oberta' i 'Barnacentre' són algunes de les associacions que han emès comunicats i han fet declaracions advertint que la situació a Barcelona, i sobretot als barris de Ciutat Vella i l'Eixample, és insostenible. Demanen a totes les administracions «mesures urgents per a una situació d'emergència».
Comunicat de premsa - Entitats de Barcelona exigeixen acabar urgentment amb la situació d’inseguretat a la ciutat @BarcelonaOberta@AmicsdeLaRambla@RestauracioBCN@ComertiaRetail@ACAVe_agencias@gremihotelsbcnpic.twitter.com/sYNSETKKad
— Gremi d'Hotels Bcn (@gremihotelsbcn) 4 de juliol de 2019
Encara que Ciutat Vella i l'Eixample siguin els barris més afectats, no vol dir que a la resta no es produeixin incidents. És el cas de Sant Antoni, on la successió d'assalts a comerços ha portat a crear una nova associació. Aquesta veurà la llum el pròxim dijous, segons ha pogut confirmar 'La Vanguardia', la qual té com a objectiu reivindicar més seguretat.
Fermín Villar, responsable dels 'Amics de la Rambla', ha explicat a 'La Vanguardia' que els comerciants i els veïns «necessitem un gran pacte institucional de totes les administracions, que ens puguem creure que són – les administracions – conscients de la gravetat de la situació».
A la policia «ja no se'ls pot demanar més»
A més, ja hi ha fonts policials que han confirmat a 'La Vanguardia' que «ja no se'ls pot demanar més», fent referència a la Guàrdia Urbana i als Mossos d'Esquadra. El nombre de detinguts ha tornat a augmentar en els últims mesos, però això no està impedint que el nombre de delinqüents pari de créixer. És més, ha arribat el punt que el mateix mecanisme de recepció de detinguts dels Mossos s'ha col·lapsat. A més, també alerten des dels cossos policials que cal un fort canvi legislatiu per a acabar amb la impunitat de la persona que es deté repetides vegades.
La Junta de Seguretat de la setmana que ve no arreglarà els problemes d'un dia per l'altre. Però les administracions tindran l'oportunitat – si és que l'aprofiten – de traslladar a la ciutadania que són conscients de la gravetat de la situació i que urgeix trobar una solució.