Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020

Un brot de coronavirus obliga a aïllar una part de la planta d'Oncologia de l'hospital Trueta de Girona

Així, els pacients que hagin d'ingressar per un problema oncohematològic, ho faran provisionalment a la planta set

Un brot de coronavirus detectat a la planta d'Oncologia de l'hospital Josep Trueta de Girona obliga a sectoritzar i aïllar part d'aquest departament. En total són onze les persones que s'han infectat, tot i que, de moment, cap d'elles presenta símptomes. Un cop detectat, l'hospital ha fet un cribratge massiu a la resta de pacients i contactes estrets d'aquests malalts.

La direcció de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) ha decidit repartir en sectors la planta vuit i aïllar en un d'aquests els contagiats per coronavirus. En cas que s'hagués d'ingressar alguna persona de manera urgent per un problema oncohematològic, es faria a la planta set de manera provisional, ja que també compta amb habitacions.

A banda, el brot també obligarà a redefinir les guàrdies i els torns del personal per tal de poder garantir que sempre siguin els mateixos professionals els que estiguin a planta, i així minimitzar les rotacions dels treballadors. De moment, no es permetran els acompanyaments i s'ha previst posar en marxa de nou el sistema de comunicació a distància a través de les tauletes electròniques i altres aparells. Amb tot, sí que es podrà estar al costat d'un malalt en aquells casos de requereixin la presència d'un familiar o bé quan es tracti de final de vida.

Des de la Direcció de l'ICO Girona expliquen que s'estan seguint el protocols dictats pel Departament de Salut, en coordinació amb la Direcció del Trueta. També s'han activat els protocols d'actuació establert per l'ens. Per altra banda, s'està fent un seguiment «acurat» per vigilar, de prop, l'evolució de tots els implicats, tants pacients com professionals, per tal de «poder aplicar les mesures pertinents en cada moment».

Una residència de Berga, amb 48 casos positius

Paral·lelament, la residència Sant Bernabé de Berga va detectar el passat dilluns, 26 d'octubre, un brot de Covid-19 amb un total de 36 usuaris i 12 treballadors afectats. Així ho va confirmar l'alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, que va afegir que sis dels usuaris afectats van haver de ser traslladats a l'hospital comarcal. Venturós va expressar que la situació «no és bona» i va deixar clar que es van seguir «tots els protocols establerts». Per cobrir les baixes del personal del centre que va donar positiu, la batllessa va explicar que des del divendres anterior s'estava fent un procés de selecció de personal per cobrir aquestes places.