Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

El brot de Linyola espanta els experts: un 25% del municipi podria estar contagiat

S'han confirmat un centenar de casos, però sospiten que hi ha gent contagiada incomplint el confinament

El brot de covid-19 de Linyola (Pla d'Urgell) ja supera el centenar de casos i, segons fonts municipals, epidemiologia ha alertat que potencialment podrien ser més de 500 els veïns amb el virus. És el 25% de la població, que compta amb poc més de 2.600 habitants.

L'alcalde Àlex Mases ha insistit que la situació encara està «descontrolada» i ha tornat a fer una crida a frenar la mobilitat i que tot aquell que és contacte o creu que té el virus es quedi tancat a casa. Actualment hi ha més de 350 persones en aïllament domiciliari i des de l'Ajuntament s'ha demanat a bars i restaurants que tanquin al més aviat possible i no més tard de divendres a les tres de la tarda. Salut farà un cribratge a un total de 275 persones de l'escola El Sitjar.

L’alcalde lamenta que hi ha persones que haurien d’estar confinades i no ho estan

El consultori local, que havia tancat aquesta setmana per un positiu entre els facultatius, ha reobert aquest dijous amb 5 professionals que s'han desplaçat de CAP de Mollerussa. Segons Mases, estan fent proves a contactes estrets dels positius. L'activitat s'ha reprès amb cita prèvia.

El cribratge que es farà divendres a l'escola serà amb PCR. Segons Salut, l'objectiu és poder detectar asimptomàtics a l'entorn del centre per poder-ne fer l'aïllament i tallar la cadena de transmissió. L'escola té actualment 45 alumnes i 2 docents (2 grups) confinats.

Malgrat Salut informa que en els darrers dies el nombre de casos detectats són 72, l'alcalde assegura que ja se superen els 100 i podrien arribar a ser més de 500 les persones que tenen coronavirus, segons els han dit del servei d'epidemiologia. Salut ha apuntat que estan treballant per garantir que els contactes estrets compleixin la quarantena per mitjà de trucades dels enquestadors de l'Agència de Salut Pública. En aquest punt, Mases ha lamentat que els consta que hi ha persones que haurien d'estar confinades i no ho fan i per això ha reiterat la crida a la responsabilitat.

A més, a fi de reduir al màxim la mobilitat i la interacció social al municipi, s'està col·laborant amb voluntaris de Creu Roja, que actuen com a agents de salut comunitària recordant les mesures de prevenció de la covid-19 i repartint mascaretes entre els veïns. També es compta amb el suport dels equips de treball social d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut a Lleida i del Consell Comarcal de Segrià.