YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Més víctimes: El brot de coronavirus que més preocupa a Catalunya empitjora

Salut va tardar nou dies a intervenir, tot i el «descontrol» al centre

Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020
Salut va tardar nou dies a intervenir, tot i el «descontrol» al centre | Cedida
 

El brot de coronavirus detectat fa tres setmanes a la residència Fiella de Tremp (Pallars Jussà) ja suma 45 morts, tres més que dimecres. Ara per ara, en aquest equipament de la tercera edat hi ha 89 residents positius, 12 dels quals ingressats a l'Hospital Comarcal del Pallars, i 43 treballadors amb Covid-19, a l'espera dels resultats del cribratge que se'ls va fer aquest dijous, segons les dades facilitades pel Departament de Salut.

Des del 28 de novembre passat, el centre està gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), després que en la setmana anterior els casos pugessin de 57 a 150 i es decidís intervenir la residència. Així, ara aquesta funciona com un hospital, amb tres torns de metges i infermeres.

El brot, que s'originava el 19 de novembre, és, a part de preocupant, polèmic, ja que Salut va tardar en concret nou dies a actuar a la residència de Tremp tot i el «descontrol» del brot. Asseguren que, en entrar-hi, es van trobar una situació molt complicada, amb els usuaris mal distribuïts i una mala gestió, per exemple, dels residus, aspectes vitals per evitar la propagació del virus. Tot i constatar el 23 de novembre que no s'havien millorat tals qüestions al centre, el Departament no va actuar fins al dia 28.

Ara la Fiscalia de Lleida investiga si es van complir els protocols davant. El ministeri públic demanarà aquesta setmana documentació al Departament per acreditar el procés d'actuació del centre. De moment, però, no consta que cap família hagi denunciat els fets ni als Mossos d'Esquadra ni penalment a la justícia.

Més positius a la residència de Palamós

Desplaçant-nos fins a la Costa Brava, el nou cribratge als pacients del Palamós Gent Gran arran del brot de coronavirus al centre ha detectat 20 nous positius de Covid-19. Els tests es van repetir el 3 de desembre i l'endemà es van descobrir els nous positius, que ja s'han notificat a les famílies.

En aquests moments, la residència suma un total de 49 pacients i 24 professionals positius. Està previst que aquesta setmana es repeteixin les proves PCR a tot l'equip que treballa al centre. En un comunicat a les xarxes, els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) -que gestionen l'equipament- recorden que s'han suspès les visites i l'activitat al centre de dia, a l'hospital de dia i les consultes externes. 

També recorden que s'està treballant estretament amb les autoritats sanitàries i que s'estan complint tots els protocols assistencials per a la cura i el benestar dels afectats. El brot al centre es va detectar a finals de novembre quan quinze professionals van donar positiu per covid-19. Arran d'això, es van fer proves a tots els residents i usuaris i es van detectar 32 positius més. La setmana passada el brot afectava ja un total de 53 persones, 33 de les quals usuaris i 20 professionals. En total, sumant els casos previs al brot, el centre tenia fa una setmana 63 persones infectades (43 pacients i 20 professionals). Aquest dilluns, el total de casos s'enfilava fins als 73 (49 pacients i 24 professionals).

Nou brot en altres residències catalanes

Però el de Tremp i el de Palamós no són els únics brots en residències catalanes. Aquest dijous se'n notificava un al Bages, en concret a la residència l'Onada de Can Jorba de Santpedor, on es compten 43 residents contagiats i 5 positius entre els professionals que hi treballen.

D'altra banda, aquest divendres Salut ha informat de dos nous brots Covid en dues residències de Tarragona, en concret a la STS de Cambrils, amb 42 residents i 12 treballadors positius, i al centre Pius Hospital de Valls, amb 21 professionals i cinc pacients contagiats.


Comentaris

envia el comentari