Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una sanitària realitzant una prova PCR a un home

El brot de Covid més descontrolat d'Europa es troba a Espanya

Espanya no deixa de sumar positius en coronavirus

Un sanitari fent una prova PCR
El brot de Covid més descontrolat d'Europa es troba a Espanya | Europa Press

Espanya ja ha superat els 300.000 positius per coronavirus després de l'augment constant dels últims dies, un augment que, de mica en mica, es va estenent per totes les comunitats on hi ha cada cop més brots. 

Segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, actualment hi ha 560 brots actius de Covid-19 a tot el país, però les previsions és que se segueixin ampliant durant els pròxims dies i setmanes després que les limitacions i restriccions imposades no hagin aconseguit frenar els contagis. 

Fa unes setmanes hi havia dues comunitats que preocupaven especialment, Catalunya i Aragó, però mentre que a Catalunya tot apunta al fet que es podria estar mig controlant la situació, a la comunitat veïna les xifres no s'aturen. 

Aragó triplica el nombre de casos de la resta de comunitats

Ja fa molts dies que l'Aragó acumula, cada dia, el nombre més elevats de nous casos de tot el país. En l'últim balanç, el del 4 d'agost, Aragó triplicava Catalunya en nombre de casos detectats segons Sanitat, 365 per 109. 

A més, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) ha situat Aragó com la regió amb el brot més descontrolat d'Europa —i d'Espanya—, amb una taxa d'infecció superior a 120 per cada 100.000 habitants.

Els hospitals d'aquesta comunitat estan tornant a omplir-se, i és que segons ha informat la Conselleria aragonesa de Sanitat, només en les últimes 24 hores es van notificar 388 contagis confirmats, dels quals 305 estan situats a Saragossa Capital.

Així, en els últims set dies, l'Aragó és la comunitat amb més nous ingressos a l'UCI (9), seguida per Madrid (6), el País Valencià (5) i Andalusia (4). A més, és la comunitat amb més nous ingressos en els hospitals en l'última setmana, 237, i a una gran diferència respecte de Madrid (67), Catalunya (54) i Andalusia (52).

Pel que fa a les morts, torna a passar el mateix. A Aragó han mort 15 persones amb Covid-19 en els últims set dies, segons les dades de Sanitat, mentre que a Catalunya i Madrid aquesta xifra és de cinc morts a cada comunitat.

Mirant la indicació d'incidència acumulada, és a dir els casos diagnosticats a la comunitat per cada 100.000 habitants, l'Aragó també es troba molt distanciada de la resta del país. Mentre que Catalunya té una incidència acumulada en els últims 14 dies de 158,15, i Navarra una de 149,65, Aragó té una incidència que gairebé quadruplica aquestes xifres: 566,14.

La situació es manté observant només la incidència acumulada dels últims set dies, amb Aragó al capdavant amb una xifra de 298, seguida, de molt lluny, per Catalunya (75,87) i Navarra (62,28). 

Les restriccions podrien ser insuficients per frenar els contagis

Les xifres a Aragó preocupen especialment perquè no s'està observant que les restriccions imposades estiguin tenint els efectes desitjats. Cinc comarques aragoneses van ser les primeres de tot l'Estat en retrocedir a la Fase 2 de la desescalada. Va ser el passat 22 de juny quan Sira Repollés, Consellera de Sanitat d'Aragó, va anunciar-ho. 

Ara, 42 dies després, no només aquelles comarques segueixen a la Fase 2 —tot i que flexibilitzada—, sinó que gran part de la comunitat també ha retrocedit a aquesta fase, el que equivaldria al 70% de tota la seva població, incloses Saragossa i Osca capital. 

A Lugo i Lleida, que van ser les següents zones on es van imposar limitacions, la situació ha millorat bastant des de llavors, i malgrat que la situació encara no està controlada, les autoritats sí que han pogut aixecar algunes d'aquestes restriccions.