Les autoritats sanitàries mostren la seva preocupació per constatar que una gran part dels contactes pròxims de les persones que han donat positiu en coronavirusno s'arriba a aïllar al seu domicili 14 dies tal com marca el protocol.
Segons expliquen molts dels famosos rastrejadors, encara que no hi hagi dades exactes sobre les persones que no compleixen la quarantena establerta, asseguren que no són precisament pocs pel seguiment que van fent d'aquestes persones.
Entre 100 i 3.000 euros de multa per no seguir la quarantena
Una vegada han comunicat a aquesta persona que ha d'aïllar-se, fan un seguiment a través del telèfon per saber com evoluciona l'estat d'aquesta persona. És en aquest moment quan molts rastrejadors es troben amb el fet que, o bé no els agafen la trucada, o quan ho fan és des del carrer — aquestes persones sí que poden sortir a comprar allò que és imprescindible respectant totes les mesures de seguretat, però no sembla que sigui per casualitat —.
D'altra banda, i segons publica 'La Vanguardia', Sanitat ha reconegut una gran preocupació per aquest problema, ja que moltes persones que no compleixen l'aïllament «es troben perfectament, perquè són asimptomàtiques». Segons les seves dades, el 60% dels casos actuals no presenten símptomes de coronavirus. I el que més preocupa és que el 39% dels contactes estrets dels casos positius desenvolupen símptomes al cap de pocs dies, és a dir, que poden contagiar encara que siguin lleus.
Com que les autoritats estan començant a veure un petit descontrol i desacatament total de les recomanacions per part dels ciutadans, són ja alguns els governs els que ja han començat a imposar sancions a tots aquells qui no compleixin la quarantena de 14 dies. És el cas d'Andalusia, la qual està imposant multes d'entre 100 i 3.000 euros. La xifra de la multa s'estableix en funció del nombre de persones que hagin pogut contagiar per la seva negligència.
Por a perdre la feina: un dels motius per no seguir l'aïllament
Segons rastrejadors han assegurat al citat mitjà, les persones que es neguen a fer aquest aïllament preventiu tenen perfils diferents. D'una banda, es troben totes aquelles persones amb feina i que no volen agafar-se la baixa per por a no recuperar el seu lloc de treball després.
«La dona que havia donat positiu em va dir que ella era un contacte estret, però quan li vaig trucar, no feia més que penjar-me. Al cap de pocs minuts, em va trucar la senyora que havia donat positiu i em va dir que s'havia equivocat amb aquella persona, que no era un contacte estret. Sabeu quina era la realitat? Que no estava donada d'alta i tenia altres treballs per hores. Si l'obligaven a quedar-se en quarantena, perdria els ingressos que necessitava per viure», explica una infermera que ara realitza la tasca de rastreig al mitjà citat.
Tot i això, els que majoritàriament no compleixen aquesta mesura són els joves de fins a 35 anys, els quals es neguen a estar a casa, i els familiars tampoc ho arriben a saber mai, ja que aquests no els ho comuniquen.