Espanya encara aquest mes d'abril el seu catorzè mes de pandèmia, després del seu esclat el març de 2020. El coronavirus ha estat el gran protagonista de les nostres vides en els últims mesos i s'ha saldat ja amb més de 75.000 persones mortes al nostre país, i gairebé 3,3 milions de contagis al llarg de tota la pandèmia. Però ja fa setmanes que Espanya veu la llum al final del túnel: el 27 de desembre de 2020, s'iniciava la campanya de vacunació, que ha anat avançant a un ritme molt lent, marcat per l'escassa arribada de dosis.
Un brot en una residència a Langreo (Astúries) fa saltar les alarmes
Des de llavors, són els governs de les disset comunitats autònomes els que, en coordinació amb el Ministeri de Sanitat, decideixen quins són els col·lectius a vacunar en primer lloc i de manera prioritària. Els ancians internats en residències, les persones majors de 80 anys o el col·lectiu de treballadors sanitaris són alguns dels quals, en bona part de les regions d'Espanya, ja estan vacunats en la seva pràctica totalitat. Sanitat ja va advertir que a l'abril i maig es preveu una acceleració important del ritme de vacunació, amb l'arribada de més dosis i amb la incorporació de nous antídots, com el de Janssen.
Ara com ara, i havent prioritzat als esmentats grups de risc, l'11,23% dels espanyols —uns 2,7 milions— han rebut com a mínim la primera dosi de la vacuna contra la Covid. D'entre ells, uns 2,5 milions de persones estan ja plenament immunitzades, amb les dues dosis de les quals consta l'antídot.
Diverses d'elles són els ancians que resideixen en el geriàtric de la localitat de Langreo, al Principat d'Astúries. Com tants altres milers de centres d'aquestes característiques al nostre país, els seus interns van ser vacunats durant les primeres setmanes de l'any contra el coronavirus.
Però la desagradable sorpresa ha arribat aquesta setmana, quan s'ha detectat un brot en aquesta residència. La notícia ha estat, sens dubte, sorprenent: encara que tots els residents comptaven ja amb la doble dosi contra la Covid-19, vuit d'ells han contret el virus. La veritat és que tan sols un dels residents ha necessitat ingrés hospitalari —es troba en aquests moments ingressat, seguint quina és l'evolució de la seva malaltia—, mentre que els set restants són asimptomàtics i han estat detectats mitjançant la prova per haver estat contacte de l'ancià que es troba hospitalitzat.
Els vacunats han de continuar aplicant les mesures contra la covid
Es produeix, doncs, el primer brot per coronavirus en una residència d'ancians a Astúries després d'haver estat vacunats tots els seus residents amb les dues dosis. La Conselleria de Salut del Govern asturià ha confirmat el brot amb vuit positius, ja que les autoritats intervenen les residències quan es produeix el primer positiu entre els seus interns, de manera que disposen d'informació directa del que allí ocorre, així com la possibilitat d'actuar directament i prendre mesures per a controlar els brots.
El Govern asturià també ha informat que, en la setmana entre el 23 i el 29 de març, es van comptabilitzar altres 13 positius per Covid-19 en 11 centres sociosanitaris del Principat, una comunitat que té aproximadament 270 asils d'aquest tipus. També en el mateix període, es van produir set morts amb PCR positiva entre la comunitat de residents en geriàtrics de la regió asturiana. La vacuna és, sens dubte, un element clau per a avançar cap a la immunitat, però cal recordar que s'han de continuar respectant les mesures de seguretat per a evitar els contagis per Covid.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]