Transeúntes con mascarilla en una calle de Extremadura

El nombre de brots a Espanya augmenta sense control: ja supera els 500

Fernando Simón diu que la situació actual no és greu

Aquest dilluns al vespre, Fernando Simón anunciava que el Ministeri de Sanitatregistrats un total de 560brots actius de coronavirus en diversos punts d'Espanya. D'aquesta manera, al còmput total s'hi sumen 77 més que el passat dijous.

Pel que fa a aquests brots, l'epidemiòleg va explicar que la gran majoria estan lligats a l'àmbit familiar i social, a través de reunions. No obstant això, va assenyalar que hi ha més casos de brots que es produeixen per l'oci nocturn.

Simón però també va anunciar 'bones notícies' i és que els brots en l'àmbit laboral, sobretot de temporers, «han disminuït substancialment i el nombre de casos associats també en l'última setmana o deu dies». Un fet que va atribuir «en part important per les mesures preses per les CCAA». D'altra banda, l'epidemiòleg va advertir que «en algunes residències s'està tenint algun brot més gran del desitjat», però «la major part» en treballadors.

Brots actius a 3 d'agost de 2020
Brots actius a 3 d'agost de 2020 | EFE

Les xifres de contagis registrades per Catalunya, Madrid i Navarra no han estat incloses en el recompte total de les dades de Covid-19 d'aquest dilluns. Segons va explicar Simón, hi ha hagut «problemes tècnics» i per aquest motiu s'incorporaran en les dades que es donin aquest dimarts. «Atesa la manca d'informació d'aquestes CCAA, probablement el nombre de positius pujarà d'una manera important», va reconèixer.

Catalunya i Aragó estan estabilitzant la situació

Tot i que Simón va reconèixer que s'ha produït un increment dels brots en les últimes setmanes, l'epidemiòleg va manifestar que «no estem en una situació greu» i va assenyalar que «a Catalunya i Aragó a poc a poc es va estabilitzant el problema, fins i tot hi ha descens a Lleida».

En aquest sentit, també va afegir que «l'àrea metropolitana de Barcelona s'està estabilitzant progressivament» mentre que «en la major part d'Aragó també hi ha efecte favorable de les mesures, però a Saragossa encara hi ha transmissió important». No obstant això, Simón va lamentar que «hi ha moltes províncies en fase ascendent», dotze en concret.

Tot i les xifres registrades de brots actius a Espanya, Simón va insistir que la situació actual no s'aproxima a la que es va viure al març i a l'abril: «No estem en una situació especialment greu, ni comparable amb la de fa uns mesos, però sí hi ha un increment progressiu en diverses CCAA que hem de seguir amb moltíssima intenció».

Finalment, l'epidemiòleg va puntualitzar que segueix sent «molt alt» el nombre d'asimptomàtics dins dels positius, ja que aquests se situen per sobre del 60 per cent, i que la mortalitat se situa al voltant del 0,4-0,6 per cent, segons una anàlisi dels quinze dies previs. No obstant això, el nombre de casos positius que es detecten amb les PCR ha augmentat i per això va assenyalar que «estem molt segurs que estem detectant moltíssim més que fa uns mesos».