Un cartell informatiu de la covid-19 i d'un passatger arrossegant una maleta amb el control de seguretat de la T1 de l'Aeroport del Prat.

Accés restringit: Europa només vol deixar entrar un tipus de passatgers

La Comissió Europea proposa acabar amb la llista blanca de països i basar les restriccions en l'estatus individual

La covid-19, les mesures que s'han de prendre i el certificat de vacunació del virus han protagonitzat la sessió de la Comissió Europea. Aquest dijous han fet diverses propostes sobre aquests aspectes per aplicar-los els pròxims temps per evitar nous contagis a Europa. 

Un dels que es volen aplicar a partir del 10 de gener de 2022 és la caducitat del certificat de vacunació contra la covid-19 per viatjar. Un document que es vol que tingui una durada màxima de nou mesos.

D'aquesta manera, els ciutadans que vulguin viatjar i tinguin caducat el passaport de vacunació hauran de rebre una tercera dosi de la vacuna o tornar a fer-se tests per demostrar que no estan contagiats de covid-19.

A més d'aquesta mesura, des de Brussel·les es vol restringir l'arribada a la Unió Europea de persones d'altres països. En concret, només vol deixar entrar a les persones que estiguin vacunades contra la covid, als recuperats de la malaltia i als viatgers «essencials».

Restriccions d'entrada a la Unió Europea

La Comissió Europea ha començat a accelerar noves mesures al voltant de la covid-19. Aquest dijous ha proposat una modificació de les recomanacions de viatge per acabar amb l'actual llista blanca de països des d'on es pot entrar a la Unió Europea

L'executiu europeu creu que la vacunació arreu del món avançarà en els pròxims mesos i, per això, fa una aposta per basar les restriccions d'accés al territori de la UE en «l'estatus de viatger» a partir del març. 

En aquest sentit, des de Brussel·les només es vol deixar entrar a la regió als vacunats contra la covid-19, als recuperats i als viatgers «essencials».

Segons dades del portal 'Our World in Data', només el 42% de la població mundial té la pauta completa de vacunació i menys del 6% dels ciutadans als països més pobres han rebut les dues dosis.

D'altra banda, la CE demana als 27 que reobrin fronteres a partir del 10 de gener a tots aquells que estiguin immunitzats amb vacunes aprovades per l'Organització Mundial de la Salut. Tot i això, els estats podran demanar una PCR addicional si la vacuna no ha estat validada per l'Agència Europea de Medicaments.