Primer pla d'Helena Jubany

Tanquen la porta a una petició en el cas d'Helena Jubany a mesos que prescrigui el cas

També s'ha descartat que la investigació recaigui en els Mossos d'Esquadra com demanava l'acusació

El cas d'Helena Jubany ha patit un dur cop en les últimes hores. Gairebé vint anys després de l'assassinat de la jove a Sabadell —va succeir el 2 de desembre de 2001— encara hi ha moltes incerteses. Ara, el titular del jutjat de primera instància número 2 de Sabadell, Joan Díaz Villar, ha tancat una nova porta per continuar amb el cas. 

L'acusació particular en el cas d'Helena Jubany havia demanat sumar noves imputacions i diligències a la investigació. Una petició que ha estat desestimada pel jutjat sabadellenc. 

L'advocat de la família de la víctima, Benet Salellas, havia demanat incorporar tres nous sospitosos. Dos d'ells de l'entorn de la Unió Excursionista de Sabadell i el darrer, un usuari que assetjava la jove en xats d'Internet. 

La família també havia sol·licitat un grup mixt d'investigació de Policia Nacional i Mossos d'Esquadra per impulsar el cas. Aquesta petició també ha estat rebutjada pel magistrat, considerant que el cos espanyol ha de seguir desenvolupant les seves funcions de policia judicial.

A punt de prescriure el cas

El pròxim mes de febrer, en cas que no es presenti cap prova o indici que alteri la investigació, prescriurà el cas d'Helena Jubany. Amb la interlocutòria a l'última petició de la família d'aquesta setmana ja s'ha aplanat el camí en aquest sentit. 

Es considera que pel que refereix als dos membres de la Unió Excursionista de Sabadell (UES) «no hi ha cap element que els vinculi amb l'objecte de la reobertura de les actuacions acordada en la interlocutòria de 18 de maig de 2021 ni amb les diligències d'investigació practicades», detalla.

En aquest sentit, apunta que l'atribució de la condició d'investigat exigiria, almenys, la concurrència als indicis de criminalitat que els vinculin de manera certa a l'assassinat de Jubany, o que els elements que fonamenten la imputació puguin ser qualificats com a fets, mitjans de proves o indicis delictius nous o diferents als ja existents en la causa.

Pel que fa a la tercera persona proposada com a investigada, el jutge considera que s'hauria d'incloure a la causa si hi haguera indicis que la vinculessin l'usuari Rius Cant, amb qui xatejava Jubany, amb el seu assassinat, i relacionar aquest usuari amb la persona en qüestió.

Pel que fa a la proposta perquè la Unitat Central d'Homicidis dels Mossos d'Esquadra assumís la investigació conjuntament amb la Policia Nacional, que és qui la lidera a dia d'avui, considera que falta justificació dels requisits per fer el canvi en la unitat de policia judicial, si bé sí que es podrien dur a terme «tasques de suport».