Dues nenes amb motxilla anant a l'escola

Llum verda per a vacunar els nens: Sanitat posa data a Espanya

La vacuna contra el coronavirus per a nens, més a prop que mai

La importància de la vacuna és una realitat, i ara a Espanya només falta que es doni el vistiplau per a començar a administrar-la als menors de dotze anys.

Si la vacuna infantil ja havia estat motiu de discussió fa unes quantes setmanes al nostre país, amb el repunt de casos s'ha confirmat. Era un rumor a veus.

Qüestió de temps

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) acaba d'aprovar la vacuna de Pfizer destinada als nens d'entre sis i onze anys.

Una infermera extreu la vacuna contra el coronavirus de Pfizer en una xeringa el dilluns 14 de desembre de 2020 a l'Integris Baptist Medical Center a la ciutat d'Oklahoma
Els casos de covid-19 en menors de dotze anys segueixen augmentant | GTRES

Mentrestant, el Ministeri de Sanitat estudia, juntament amb les comunitats autònomes, com dur a terme aquest procés de vacunació infantil. Les institucions han estat obligades a actuar, ja que en aquest grup de població tan jove els casos han augmentat dràsticament.

Tot sigui per la salut

Si dividim la incidència acumulada per franges d'edat, els menors de dotze anys presenten les pitjors dades. Mostren un total de 233 positius per cada 100.000 habitants. En segon lloc, segueix la franja d'entre 40 i 49 anys amb 147,5 positius, que solen ser la majoria dels pares.

Certes comunitats ja han mostrat que tenen intenció de vacunar els infants, que cada vegada presenten més casos de coronavirus. Destaquen Castella-la Manxa, Madrid, Extremadura o Andalusia, entre d'altres.

«Vacunar, vacunar i vacunar»

Es pretén dur a terme aquesta campanya de vacunació com més aviat millor. Per això, les autoritats posen sobre la taula l'opció de vacunar els nens als centres escolars, ja que és el lloc on més es concentren.

Aula d'institut amb pissarra
Els col·legis podrien ser els principals centres de vacunació | Unsplash

El projecte es troba en un nivell molt avançat, i només falta saber quin serrà el mecanisme perquè els pares o tutors legals ho autoritzin.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, aquest dimarts va indicar que la prevenció serà imprescindible per a combatre aquesta nova onada. A més, ha recalcat la importància que té la vacunació. «No ens despistem: la clau és vacuna sí i reforç també, i com més aviat millor», ha insistit.

Una idea que pretén implantar a la societat: «vacunar, vacunar i vacunar».

La sanitat no dona l'abast

«Cal accelerar el procés de vacunació, especialment els reforços», va afegir Darias, amb l'objectiu que aquestes vacunes puguin arribar a, com a mínim, setze milions de persones. S'ha fixat que el procés s'acabi «abans que finalitzi aquest any i, si és possible, abans que comencin les festes nadalenques".

Un home, vacunat a Barcelona (24/03/2021).
El procés de vacunació es podria estancar | GTRES

No obstant això, la idea de la ministra es podria frustrar. El motiu és que la campanya de vacunació contra la covid-19 s'ha col·lapsat amb la de la grip, i això ha fet que el sector sanitari no arribi a tot. I aquest problema es podria agreujar encara més quan es rescindeixin els contractes covid a partir del 2022.

No sembla un perill per als nens

Hi ha altres països que van més avançats. Per exemple, els Estats Units, que des de fa pràcticament un mes ja estan vacunant els infants d'entre cinc i onze anys amb Pfizer.

Aquesta vacuna és efectiva, ja que l'Administració d'Aliments i Medicaments del país esmentat va publicar unes dades que mostraven que va tenir un 90,7% d'efectivitat en la prevenció de la covid per a aquesta franja d'edat.

I per a demostrar que és segura, un estudi que encara segueix vigent mostra que 3.100 nens van passar pel procés de vacunació i no van patir cap efecte secundari. L'assaig clínic ha recopilat aproximadament 4.700 infants d'entre cinc i onze anys d'Espanya, dels Estats Units, Finlàndia i Polònia.