Pedro Sánchez

Pedro Sánchez anuncia un nou ajut de 500 milions d'euros

El Govern vol impulsar la digitalització de les pimes i els autònoms

El president del govern, Pedro Sánchez, acaba d'anunciar l'activació d'unes ajudes per a pimes i autònoms. Es tracta del programa «Kit Digital», l'objectiu del qual és accelerar la digitalització de les petites i mitjanes empreses i els autònoms. Es realitzarà amb diners públics del Pla de Recuperació i Transformació.

La ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, oferirà demà tots els detalls sobre aquesta ajuda. Una iniciativa que impulsarà la digitalització d'un milió de pimes i autònoms. A través d'un abonament, podran finançar un conjunt de serveis i solucions disponibles al mercat.

El president Sánchez ha avançat que hi haurà una primera convocatòria imminent valorada en 500 milions d'euros. Anirà adreçada a les empreses entre 10 i 49 treballadors. Més tard, s'ampliaran les ajudes a altres pimes de més envergadura.

Nadia Calviño
Nadia Calviño explicarà demà els detalls de les ajudes | GTRES

Sánchez ho ha anunciat en el marc del Congrés de Multinacionals celebrat al Circulo de Bellas Artes, a Madrid. «Són quantitats molt importants que poden tenir un efecte de transformació», ha afirmat el president. Els ajuts estan orientats «a la digitalització, sostenibilitat i competitivitat del nostre teixit productiu».

Què es podrà fer amb l'ajuda

Segons va avançar fa uns quants dies la secretària d'Estat de Digitalització, Carme Artigas, la intenció del govern espanyol és impulsar el programa a finals de novembre. El pla constarà de 3.000 milions dʻeuros en subvencions. Les empreses podran invertir, per exemple, en serveis al núvol, màrqueting digital i comerç electrònic.

La finalitat és dotar les pimes d'eines digitals i tecnològiques que proveiran empreses tecnològiques espanyoles. Els beneficiaris podran fer una anàlisi inicial i, després, accedir a paquets de digitalització. Depenent de l'objectiu podran ser paquets de nivell bàsic, mitjà o avançat.

La intenció és que puguin anar pujant de nivell a mesura que es van digitalitzant. Al rerefons hi ha el pla econòmic del govern de Pedro Sánchez, que passa per la transformació del teixit productiu a mitjà i llarg termini. La idea és aprofitar els fons europeus per modernitzar l'economia espanyola i fer-la més competitiva.

La importància de la digitalització

La digitalització juga un paper molt important en aquest sentit i per això el govern ha aprovat un pla de digitalització de pimes per al període 2021-2025. Està valorat en 4.000 milions d'euros i pretén arribar a més d'un milió d'empreses i negocis. Dins del pla s'inclou l'anomenat «Kit Digital».

Una dona amb mascareta davant l'ordinador
L'objectiu és impulsar la digitalització de les pimes | GTRES

La funció del «Kit Digital» és permetre a les pimes i els autònoms «treballar en xarxa i escalar» al seu àmbit. Ara mateix, només el 16 % de les pimes espanyoles estan digitalitzades. L'economia espanyola compta amb tres milions de pimes, el 85 % de les quals té menys de cinc treballadors.

L'objectiu del govern de Pedro Sánchez és que el 2030 l'economia digital aporti el 40 % del PIB, com a mínim. Això suposaria un gran avanç, ja que ara només n'aporta el 19 %. La clau del miracle és als fons europeus, que el govern vol utilitzar com a palanca de canvi.

Què ha dit Sánchez

El president Sánchez ha vinculat el creixement econòmic a la transició ecològica digital a Espanya. Sense aquesta transformació no hi haurà creixement i ha posat les multinacionals com a protagonistes en aquest procés. Ara, hi ha més de 10.000 multinacionals a Espanya, que donen feina a un milió de persones.

Sánchez ha fet èmfasi a aquelles coses que fan del nostre país un lloc atractiu per a la inversió. Ha esmentat la predisposició a la innovació, la solidesa institucional i de les infraestructures i la productivitat del treball. Segons la seva opinió, la recuperació està sent «sòlida i amb bases molt més justes».

Segons ha revelat, Espanya creixerà al voltant del 2 % el quart trimestre, consolidant així el creixement observat l'anterior període. En particular, ha destacat la recuperació de l'ocupació, amb més de 20 milions de persones empleades. Es tracta, segons la seva opinió, una recuperació de l'ocupació «en temps rècord».

VÍDEO DEL DIA