El Nadal és a tocar i tothom sabem el que comporta. Reunions familiars i d'amics, a més dels sopars habituals amb els companys de feina. En aquest context, molts experts coincideixen que s'han d'implantar mesures ja perquè els contagis de covid-19 no creixin de manera excessiva.
«Si volem gaudir d'un bon Nadal, cal ser superestrictes i impulsar mesures ja», confessa a 'ABC' Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE).
A més, José Martínez Olmos, professor de l'Escola Andalusa de Salut Pública, considera que Espanya no es troba en un moment gens positiu. «Cal anticipar-se i actuar en funció de la situació» establint mesures que ja han demostrat ser vàlides.
Estem més a prop de la «sisena onada» de la pandèmia
Els especialistes posen damunt la taula que és vital l'ús de la mascareta, la distància social i la limitació d'aforaments. I és que molts ja anomenen el que ens ve a sobre com la «sisena onada» pandèmica.
«El virus continua existint, i la prova la trobem als països del nostre entorn. El risc d'un impacte en la salut és real, i si es pacta un semàfor o certes mesures, cal demanar que s'apliquin», exposa Martínez Olmos.
D'altra banda, Caylà insisteix que «fer pujar la corba és molt fàcil, el que costa és fer-la baixar» i prega «rapidesa» perquè l'impacte sigui més lleuger.
L'epidemiòleg creu que «encara hi ha marge de millora», fent referència als que encara no estan vacunats. A més, posa el focus a l'aplicació de diferents mesures de prevenció i control.
Per a ell, aquest és el punt negatiu més gran. Afirma que alguns sectors de la població «pensen que l'epidèmia ja està superada, però aquesta segueix aquí», es lamenta.
Novetats importants després de la reunió de la Comissió de Salut Pública
De moment, la negociació de mesures per a frenar l'onada de nous casos de covid-19 està en procés. El cas és que s'està pendent del que decideixi la Comissió de Salut Pública.
D'altra banda, ahir es va aprovar el canvi del document d'actuacions de resposta per al control de la transmissió de la covid-19, el que es coneix popularment com a 'semàfor covid'.
Després de difondre's un esborrany amb mesures referents al tancament de bars i restaurants a les 23.00, només hi ha hagut un acord per a modificar els indicadors de risc. Així ho va expressar ahir en roda de premsa la ministra de Sanitat, Carolina Darias.
«En el document, l'important és la unanimitat pel que fa a la necessitat d'aprovar un nou marc d'indicadors i nivells de risc. La situació no té res a veure amb la d'altres onades», ha comunicat aquest dimarts la ministra Darias.
El semàfor marca que el risc baix se situarà entre els 50 i els 100 casos d'incidència acumulada els catorze dies anteriors. En un nivell inferior a aquest, la circulació es fixarà com a «controlada», el que abans anomenàvem «nova normalitat».
Sanitat presenta dos nous indicadors
El risc mitjà quedaria entre els 100 i els 300 casos; l'alt, entre els 300 i els 500, i el molt alt, per sobre de 500 casos. Pel que fa a l'assumpte de la pressió hospitalària, Sanitat no modifica els nivells de referència d'ocupació tant en hospitalització com en UCIs.
Això sí, suma dos nous indicadors. Són l'hospitalització per covid i la taxa de nova hospitalització a UCI, totes dues sobre els set dies anteriors, que permetran saber «quanta gent està sent ingressada, més que els llits que hi hagi en un hospital», va explicar la secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón.