Miquel Buch, Eduard Sallent i Carles Anfruns en una roda de premsa al Departament d'Interior el 13 de desembre de 2019

Buch no descarta el confinament a casa com a última opció

El conseller es mostra sorprès per la gestió de la Comunitat de Madrid i insta l'Estat a actuar per les comunitats que no ho fan

El conseller d'Interior, Miquel Buch, no descarta el confinament real a casa com a última opció  a causa del coronavirus, i insta l'Estat a actuar per les comunitats que no ho fan, no per les que sí que estan prenent «les decisions correctes i adequades». Buch ha indicat a RAC 1 que el Govern treballa «amb totes les hipòtesis», també la del confinament domiciliari. 

«No podem deixar de pensar-hi i saber com es realitzarà», ha afegit. Ha reconegut que el sorprèn que la Comunitat de Madrid «no hagi pres decisions» com les que ha pres Catalunya tot i tenir pitjors xifres d'infectats. També ha dit que el Govern està preparat per efectuar el confinament un cop l'Estat talli la circulació ferroviària, marítima i aèria.

«No ajuda» que la gent marxi a les segones residències

«Hi ha territoris amb xifres molt més negatives que no estan prenent mesures. Jo espero que el govern espanyol prengui aquestes decisions pels qui no les han pres, no pels que les estem prenent i estem reaccionant amb tot el sentit comú», ha subratllat en referència a la Comunitat de Madrid.

Buch ha explicat que la fase 1 de confinament permet llibertat de moviments, i seria la fase 2 la que implicaria el confinament als domicilis. «Però l'escenari que tenim capacitat per  fer immediatament és el de la fase 1», ha indicat.

Ha reconegut que «no ajuda» que hi hagi gent que hagi marxat a la seva segona residència, tot i que ha recordat que no hi ha restricció en els moviments en aquest moment. «És un confinament solidari», ha dit.

Sortir al carrer només quan sigui imprescindible i insisteix que el proveïment està garantit

El Departament d'Interior i Protecció Civil demanen a la ciutadania que no surti al carrer si no és imprescindible. El Govern reclama que no hi hagi mobilitat arreu de Catalunya. També insisteix que el proveïment està garantit.

«La distribució alimentària és considerada un servei essencial i es coordina amb les plataformes de distribució l'arribada de productes bàsics», apunta la instrucció que difon Protecció Civil a través de les xarxes, que recull una sèrie de preguntes i respostes davant de la petició de confinament pel coronavirus. 

No és recomanable portar els nens al parc. Tampoc ho és anar a veure familiars, amics o veïns a casa seva. A la pregunta de si es pot quedar amb gent al carrer, el Govern diu que sí «si són trobades puntuals i reduïdes en espais oberts, i sempre mantenint les distàncies i mesures de protecció i seguretat».

L'atenció a les persones dependents està garantida. El Govern recorda que bars, restaurants, cines, teatres, biblioteques, museus i centres comercials estaran tancats  a menys que es dediquin a productes alimentaris, d'higiene o neteja.

La instrucció també remarca que el transport públic funciona, però amb un terç de l'ocupació, i no se'n recomana el seu ús. També demana posposar cites amb metges o rehabilitacions.